Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

En av hundra vårdskador anmäls

Annons

Varje år dör omkring 3 000 personer i vården på grund av felaktig behandling eller dålig hygien, visar en uppskattning som Socialstyrelsen gjort. Omkring 105 000 skadades. Socialminister Göran Hägglund (KD) aviserar nu en lagändring som ska öka patientsäkerheten och få vårdgivare att rapportera misstag som lett till onödiga skador och dödsfall.
– Man är rädd för att få en anmärkning om man anmäler sig själv, säger han.

Enligt Lex Maria-lagstiftningen ska en vårdgivare rapportera om en patient drabbas av eller utsatts för risk att drabbades av en allvarlig skada eller sjukdom. Men trots detta så gjordes endast 1 618 lex Maria-anmälningar ifjol. Det rör sig med andra ord omkring drygt 1 procent av fallen. Socialstyrelsens undersökning av skador i vården visar att nästan var tionde patient fick en skada som ledde till bestående men. I 3 procent av fallen var skadan en bidragande orsak till att patienten avled. Göran Hägglund som är ytterst ansvarig för vården i Sverige håller med om att lex Maria-lagstiftningen inte fyller sitt fulla syfte. Han vill nu stimulera fler att anmäla risker och misstag inom vården och därför kommer regeringen att se över patientsäkerhetslagstiftningen.
– Vi vill uppmuntra ett beteende till att fler anmäler i stället för att man tystar ned. I dag riskerar den som gjort fel att få en anmärkning om man anmäler sig själv, säger Göran Hägglund till Dagens Nyheter.

Annons
Annons

Han hävdar att det inte handlar om att leta syndabockar utan menar att det handlar om att leta efter de riskfyllda momenten. Men med det inte sagt att den som arbetar inom vården ska kunna begå vilka misstag som helst utan att straffas, säger Hägglund.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.