En av fyra läkare har utsatts för våld och hot

Det är ett växande problem att läkare över hela landet hotas och utsätts för våld på sina arbetsplatser, det visar en arbetsmiljöenkät som Läkarförbundet har gjort.


Publicerad den: 2017-09-27
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

I en enkät, där 782 läkare svarat, visar det sig att en av fyra läkare utsattes för hot eller våld de senaste tolv månaderna. Hälften av de svarande säger sig aldrig ha fått en utbildning i hur de ska hantera våldsamma och hotfulla situationer eller en genomgång av säkerhetsrutiner i vården.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Problem på sjukhus i hela landet

Problemet är växande på sjukhus i Malmö, Göteborg och Stockholm, men även läkare från mindre orter rapporterar om att hotfulla situationer ökar. Läkarförbundet kräver nu omedelbara åtgärder. Förbundet menar även att det finns ett stort mörkertal, då läkarna sällan anmäler händelserna på grund av rädsla.

Efter ett möte med flera fackförbund säger justitieminister Morgan Johansson till TT att regeringen vill underlätta för att sätta upp övervakningskameror inom vården.

– Det finns inget förslag om att ta bort tillståndsplikten helt och hållet, däremot finns förslag om att utvidga möjligheterna att få tillstånd, säger Morgan Johansson.

Och när TT frågar vad det är för människor som utför de här hoten svarar han:

– Mycket är kopplat till gängkriminaliteten och skjutningarna. De omgivande grupperingarna är de som utövar de här hoten. Men det kan också vara folk i allmänhet som känner frustration över att de inte får den vård som de har behov av. När det är ont om platser på förlossningen till exempel kan anhöriga bli frustrerade.

Annons
Annons

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Läkarförbundet - http://www.mynewsdesk.com/se/sveriges_lakarforbund/pressreleases/en-av-fyra-laekare-utsattes-foer-hot-och-vaald-de-senaste-tolv-maanaderna-2170391

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu