Det kan förhindra många svåra biverkningar

Med bättre kunskap om patienternas gener skulle många läkemedelsbiverkningar kunna undvikas. Det menar forskare i Uppsala som nu undersöker olika genvarianter.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-04-09
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Det handlar om vissa genvarianter som kan göra att en person inte tål vissa läkemedel, skriver Vetenskapsradion som har pratat med Mia Wadelius, överläkare och professor i klinisk farmakologi vid akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Vi har väldigt mycket rapporter på olika typer av antibiotika. Mest är det allergiska reaktioner. Men det finns även konstiga reaktioner som kramper och psykiska reaktioner, säger Mia Wadelius.

Rapporterna om biverkningar är hämtat från Läkemedelsverket. Förutom antibiotika ligger antiinflammatoriska och blodförtunnande mediciner och läkemedel inom psykiatrin högt på listan om biverkningar. Nu försöker alltså forskare på akademiska sjukhuset ta reda på vilka genvarianter det kan röra sig om.

Annons
Annons

– Vi har hittat några gener som ökar risken för svåra blodreaktioner, och det gäller immungener, säger Mia Wadelius.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Anpassa medicin efter dna

På sikt hoppas forskarna kunna analysera dna från en patient för att redan i förväg kunna säga om ett visst läkemedel är säkert att använda.

– När det går att analysera är det ju helt onödigt att ge ett läkemedel om man kan upptäcka den här risken innan man tar medicinen, säger Mia Wadelius.

Annons
Annons

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6845446

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-04-11 13:23 (3 år sen)

    Ni kunde ju börja med att anpassa medicineringen efter vikt. Det är inte rimligt att en 40kg människa får samma mängd som en 100kg. När det gäller djur gör man ju anpassar man ju mängden.

  • Avatar Tidigare användare 2018-04-9 15:57 (3 år sen)

    Jag gjorde en genanalys hos 23andme.com medan de fortfarande gav besked om potentiella risker för sjukdomar och känslighet för mediciner. Där fanns viktiga data just om känslighet/okänslighet/risker för allvarliga biverkningar mot vissa mediciner, exempelvis statiner och vissa narkosmedel. Tyvärr har de tagit bort möjligheten att se dessa saker nu så det är i princip meningslöst att beställa en kommersiell genanalys idag, men jag har kvar det bland mina arkiverade rapporter. Det känns viktigt att kunna ha med sig om man insjuknar. Idag får man bara reda på härstamning (lite intressant) samt andra saker som man redan vet om sig själv (alltså ointressant). Fast det är klart, jag visste inte att mina muskelfibrer var typ CC som är "Common result for elite power athletes". Kanske man skulle börja träna lite mer :), samt "likely to weigh more on a diet high in saturated fat", alltså att jag sannolikt får 6% högre BMI om jag äter mer än 22 g mättat fett per dag, samt att jag har en genetisk disposition att väga 3% mindre än genomsnittet (fast det kan ju kanske vara det amerikanska genomsnittet).