Dagens sjukhus är dåligt byggda för framtidens utmaningar

Allt fler bakterier blir motståndskraftiga mot antibiotika och nya virussjukdomar sprider sig över världen. Samtidigt är många av dagens sjukhus inte byggda för att klara av detta på bästa sätt.  


Publicerad den: 2017-09-07
Författare: Elina Mattsson

Annons

– De är inte anpassade för så mycket personal och patienter som ofta vistas där. Och sedan har vi för få rum med ingång utifrån, man har inte tänkt igenom patientflödena för att separera smittsamma och icke smittsamma patienter, säger Torsten Holmdahl, läkare och klinikchef på den nya infektionskliniken vid Skånes universitetssjukhus till Sveriges Radio. 

Och i sin avhandling som handlar om planeringen och bygget av den nya infektionskliniken i Malmö, konstaterar han att sjukhus som byggdes på 60-70-talet har för få enkelrum och att rummen är för små.

 Det beror helt enkelt på att problemen med resistenta bakterier inte var lika stora på den tiden. Sedan dess har världen fått uppleva hivsmitta, svininfluensa och andra nya virussjukdomar.

Annons
Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Nya principer och gamla idéer

Men i Malmö har man alltså byggt en klinik enligt nya principer och även tagit tillbaka gamla traditionella idéer. Där finns separata ingångar utifrån, stora enkelrum och man har dessutom testat nya metoder som att desinficera rummen med väteperoxid.

Och sådana här sjukhus behöver vi mer av tycker Joakim Larsson från Centrum för antibiotikaresistensforskning i Göteborg.

– När vi har patienter som bär på särskilt problematiska multiresistenta bakterier har vi nog inte sjukhus idag som riktigt klarar av det, om vi tänker oss ett scenario där det här ökar, säger Johan Larsson till Sveriges Radio. 

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6771441

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu