Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

3D-obduktioner kan höja vårdkvaliteten

Annons

Nu kan unik 3D-teknik, som tidigare endast använts för att utföra obduktioner vid misstanke om brott, även användas i den allmänna sjukvården för att säkerställa och höja kvaliteten.&nbsp&nbsp
– Vi undersöker till exempel patienter som kommer in döda till akutmottagningen med misstanke om hjärtinfarkt och så försöker vi använda den nya tekniken, säger Anders Persson, avdelningschef på sjukhuset.

Han berättar till Ekot att med rätt teknik kan väldigt tidiga hjärtinfarkter upptäckas.
– Då vi använder rättsmedicin som facit och när vi har lärt oss det så kan vi köra på patienter som kommer in med misstanke om hjärtinfarkt. Då kan vi förhoppningsvis diagnostisera mycket säkrare om det är en tidig hjärtinfarkt eller inte.

Annons
Annons

Sedan år 2003 har man utfört cirka 300 virtuella obduktioner för att fastställa dödsorsaker vid misstanke om brott, men nu vill man börja använda tekniken även inom sjukvården. Och intresset bland allmänheten är stort menar Anders Persson.
– Det finns ett stort intresse från anhöriga som inte vill att man gör en vanlig obduktion utan att man ska använda den här tekniken. Den är dyr och vi måste välja ut rätt fall att använda den på, men gör vi det på rätt sätt så finns det enormt stora resurser att spara inom sjukvården, framförallt när det gäller kvalitetssäkringen i vården, säger Anders Persson till Ekot.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.