Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bromsa åldrandet med ungt blod

En studie på äldre möss visar en förbättrad funktion hos skelettmuskler, hjärtan och hjärnor när de transplanterades med ungt blod. Det rapporterar SVT Vetenskap.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-04-04

Annons

Hypotesen för den pågående studien från Harvarduniversitetet är att ungt blod har en föryngrande effekt på flera olika vävnadstyper. Amy Wagers, stamcellforskare vid Harvarduniversitetet utanför Boston i USA, menar att det finns ämnen i ungt blod som går förlorade med tiden och lämnar oss sårbara för åldrandets följder.

Genom metoden parabios kopplade hon ihop blodomloppen från två möss, en gammal och en ung, och mycket riktigt skedde förbättringar i flera vävnader. Enligt SVT Vetenskap har andra forskargrupper fått liknande resultat. Svaret torde vara blodplasman där det finns proteiner, bland annat GDF-11, som går förlorade i takt med att vi blir äldre, och som orsakar åldrandet.

Försök på människor

Huruvida metoden fungerar på människor är än inte bevisat. För närvarande pågår ett projekt i Kalifornien i USA där äldre försökspersoner, alla i ett lindrigt stadium av Alzheimers sjukdom, har får transfusioner av blodplasma från unga människor. I studien jämförs de med en kontrollgrupp vilka får tillskott av en saltlösning. Under experimentet genomgår båda grupperna olika tester för att se om deras tillstånd förbättras.

Annons
Annons

Skulle resultatet visa detsamma som hos mössen så återstår det att utreda vilka ämnen i blodplasman som ligger bakom föryngrandet. Amy Wagers hoppas då på att i framtiden kunna designa ett läkemedel av dessa proteiner.

– Det jag hoppas på är ett piller som stimulerar kroppens egen produktion av de här ämnena, eller som motverkar ämnen som skyndar på åldrandet.

Detta är än så länge spekulationer och flera studier krävs för att kunna dra några säkra slutsatser.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.