Bristen på specialistläkare fortsätter

Trots att Sverige är ett av de länder som utbildar flest läkare är det brist inom specialistområden. Lösningen är migration av läkare utanför Sverige.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-02-29
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Efterfrågan på specialiserad läkarkompetens i Sverige är fortfarande högre än tillgången. Detta trots att Sverige ligger på tredje plats i Europa när det gäller läkartäthet. Det visar Socialstyrelsens lägesrapport över Nationella planeringsstödet 2016.

God tillväxt på sikt

Läkartidningen skriver att medianåldern för specialistläkare är hög och att pensionsavgångarna väntas öka fram till år 2018. Därför är Sverige beroende av läkare, så som allmänläkare och psykiatrer, från andra länder. Detta i kombination med att utbilda fler inom specialområdena gör att tillväxten på sikt inte ses som ett problem.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Bert 2016-03-1 11:55 (3 år sen)

    Har någon koll på hur många svenska läkare som föredrar att arbeta som läkare utomlands till i exv England, USA, Australien.
    Hade för några år sedan ett samtal med en australisk läkare som tillfälligt arbetade här i Sverige. Han var mycket undrande över varför så många svenska läkare valde att arbeta i Australien samt varför de svenska sjukhusledningarna(inkl de politiskt tillsatta landstingstjänstemännen) var så uppenbart förtjusta i att hellre anställa utländska läkare än svenska. Den australiske läkaren menade på att det måste vara ett politiskt fattat beslut baserat på rent förakt mot det svenska folket. Som han sa "vad kan det vara för mening med att utbilda högkvalitativa svenska läkare för svenska skattemedel och sedan dumpa dem utomlands och istället glatt importera läkare från underutvecklade länder" - han tillade, "kan det vara en anpassning till det pågående folkutbytet i Sverige!"


Annons
Annons
Annons
Annons