Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bristande kunskap om läkemedelsbiverkningar


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-11-21
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Tiotusentals patienter drabbas årligen av allvarlig sjukdom på grund av sina läkemedel. Sveriges Radios P1-program Kaliber har granskat kunskapen inom sjukvården om problemen.

Granskningen visar att den kunskapen är låg.

Annons
Annons

– Det absolut första är att man måste öka medvetenheten om läkemedelsrelaterade problem. Det är A och O att både läkare, tjänstemän och politiker i sjukvårdsammanhang måste förstå vidden av det här problemet, säger Jessica Fryckstedt som har forskat om inläggningar på sjukhus som orsakats av läkemedel.

I sin forskning har Jessica Fryckstedt följt upp sammanlagt tusen patienter som blivit inlagda på Karolinska sjukhuset och fann att i mer än en tredjedel av fallen var det läkemedel som orsakat inläggningen.&nbsp

Men Kalibers granskning visar att medvetenheten bland sjukhusen om problemet är låg. 50 akutsjukhus över hela landet kontaktades. Av de 40 som svarade var det ett fåtal som hade tagit reda på hur vanligt det är bland de egna patienterna.

– Men det är väl ganska symptomatiskt för den här situationen. Vi känner inte till problemet, vi tänker inte på det. Vi är inte medvetna om att läkemedelsrelaterade problem är ett jättebekymmer. Det vittnar bara om att man inte känner till det, att man inte kommer att upptäcka det och att de här läkemedelsrelaterade problemen kommer att få fortgå och patienten får betala i form av lidande, tid på sjukhus och felmedicinering etc, säger Jessica Fryckstedt, överläkare på Karolinska sjukhuset i Solna

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons