Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Brist på läkare på vårdcentraler

Det saknas 600 läkare på landstingens vårdcentraler i Sverige. Störst är problemen i glesbygden.
Annons

En sjättedel av läkartjänsterna vid landstingens vårdcentraler är vakanta. De regionala skillnaderna är också stora enligt en kartläggning från SVT Nyheter. I Stockholm saknar var tjugonde tjänst ordinarie läkare medan så många som fyra av tio läkartjänster står vakanta i Dalarna, ett av de landsting där problemen är som störst.

Den svenska primärvården är kraftigt underdimensionerad jämfört med andra länder enligt Myndigheten för Vårdanalys.

– Vi har en relativt svag primärvård eller liten utbyggd primärvård. Vi har ju ganska många läkare i Sverige, nästan fyra läkare per tusen invånare, men det är bara ungefär 0,6 läkare per tusen invånare i primärvården och där är det så att i många andra länder så är det åtminstone dubbelt så många läkare i primärvården, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på myndigheten för Vårdanalys.

Annons
Annons

Har du märkt av bristen på läkare på vårdcentraler? Kommentera direkt under artikeln.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-05-9 22:52 (9 år sen)

    Jag tror det är tvärtom. Det finns minst 7-8 VC här på Kungsholmen och alla annonserar febrilt efter nya patienter. När jag kommer till min husläkare så är jag ensam i väntrummet.

    Det måste vara det optimala drömjobbet att få arbeta som läkare på en VC. Varje patient ägnas högst 15 minuter för 350:- och det enda läkaren gör är att skriva ut någon medicin och kanske skicka en remiss. Aldrig övertid, ledig på helger och en lön på 45-55000:-

    Vi läser ganska ofta om att ungdomarna inte längre anser att läkaryrket är attraktivt och därför är kullarna av utbildade läkare mindre. De som blir läkare satsar på att bli specialist på något forskningslabb för att slippa stress och griniga patienter.
    Äldre patienter som är multisjuka ökar i rask takt och de är svårbehandlade och får läkarna att krokna.
    Tyvärr.

  • Avatar Tidigare användare 2014-05-22 23:32 (10 år sen)

    Hade det funnits korrekt antal kunniga läkare på VC, så hade inte situationen sett ut som den gör på SLL:s akutmottagningar. Upplysningsvis är bristen sådan att det behövs personalförstärkning på bägge ställena.

  • Avatar Tidigare användare 2014-05-21 14:54 (10 år sen)

    Hej! Senast idag märkte jag bristen på läkare. Min husläkare har gått i pension och personalen på vårdcentralen Thornet är oroliga för bristen.Man har inte förarbetat för en ny läkare utan lägger ansvar på de som redan finns, men inte räcker till i form av tid.
    Varför har vi en eftersläpande löneutveckling för läkare och sköterskor av en god klass? Bespara inte produktionen utan se till att läkare och sköterskor får vara med och utforma vården. Administrationen i våra regioner är för stor och för dyr.

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-10 23:51 (10 år sen)

    Nog är det dåligt med läkare alltid, speciellt inom de grupper där de behövs mest. Det råder nästan total brist på DAL (diabetes ansvarig läkare). Finns det någon, så har denne en förunderligt dålig kontroll på de senaste 10 årens utveckling inom forskningen. 10 procent av svenska folket är presumtiva diabetiker. Man kan ju stillsamt undra om det alltid är patienten som skall tala om för läkaren vilka prover som skall tas. År 2025 kommer SLL att inneha 3 miljoner innevånare och alla skall ha vård. Det finns ju inte vårdpersonal idag ens. Gud hjälpe oss då den stora olyckan inträffar!
    MVH


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons