Brist på alla typer av donerad vävnad i Sverige
Du kanske har koll på att du kan donera organ efter din död, men du kanske inte visste att du kan donera olika typer av vävnad? Det råder nämligen brist på alla typer av donerad vävnad i Sverige, enligt Akademiska sjukhuset.
Få artrosbehandling direkt i en app
Träna bort ledvärk i höfter och knän med ett anpassat program. Med appen gör du 2 övningar om dagen och har kontinuerlig kontakt med en fysioterapeut.
I Sverige kan nästan alla bli vävnadsdonator efter sin död, men då är det viktigt att göra sin vilja känd. Och trots att många svenska är positivt inställda till donation i olika former, så är vävnadsdonationen ganska okänd, menar Helena Almén, vävnadsdonationsansvarig läkare på Akademiska sjukhuset.
– En vävnadsdonator kan ge en annan människa med skadad hornhinna synen åter och rädda livet på en svårt brännskadad människa genom huddonation. Att donera hjärtklaffar kan också vara livräddande för en hjärtsjuk patient. Det gäller inte minst barn eftersom mekaniska klaffar inte fungerar när man växer, säger Helena Almén i ett pressmeddelande.
Gör din vilja känd
Enligt Socialstyrelsen är transplantation av hornhinnor och hjärtklaffar de mest förekommande vid donation av vävnad,men även hud, benvävnad, hörselben och sclera (ögonvita) kan transplanteras.
Donationen sker när en person avlider under sådana omständigheter att donation är möjlig. Men först måste hälso- och sjukvården ta reda vad den avlidnes inställning till donation var. Personen kan ha berättat det för någon närstående eller via ett donationskort eller donationsregistret.
Anhöriga kan inte motsätta sig den avlidnes vilja, deras vetorätt gäller endast om den avlidnes vilja är okänd.
Årligt nationella donationsmötet
Den 25-26 januari arrangeras ett årligt donationsmöte i Uppsala, med 200 deltagare och flera internationella föreläsare. Som värd står Akademiska sjukhuset. Under mötet kommer bland annat nyheter och forskningsframsteg inom donation och transplantation av organ och vävnader att tas upp.
Donera eller inte?
Det finns flera sätt som att enkelt och tydligt meddela din inställning till att donera organ och vävnader:
-
Du kan anmäla dig till donationsregistret
-
Fylla i ett donationskort.
-
Informera anhöriga, muntligt eller i skrift.
- Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/organ-ochvavnadsdonation/omdonation
- Akademiska sjukhuset - http://www.akademiska.se/press#/pressreleases/brist-paa-donerad-vaevnad-fokus-foer-nationellt-moete-i-uppsala-2381710
Källor
-
Fler patientrepresentanter behövs i Almedalen
– Det är alldeles för många seminarier som handlar om patientperspektivet men som inte har med någon patient. Det är minst sagt pinsamt, säger Lotta Håkansson, ordförande för Reumatikerförbundet. Tillsammans med många andra patientföreträdare vill hon se betydligt fler ...
-
Fast primärvårdsläkare prioriterat - men hur ska det gå till?
ALMEDALEN: Mycket verkar tala för att man i framtiden kommer införa fast läkarekontakt i primärvården. Frågan är dock hur man ska göra det så smärtfritt som möjligt för alla parter. Det var ett ämne som diskuterades under Svenska Distriktsläkarföreningens seminarium i A...
2 Kommentarer
-
I Almedalen kommer patienten vara i fokus - på riktigt!
Ofta pratas det OM patienterna och inte MED patienterna i hälso- och sjukvårdsdebatten. Förra året i Almedalen saknades patienter i två av tre seminarier där patientens roll lyftes och diskuterades. Det vill vi på Netdoktor ändra på!
-
Rekordvärmen slår hårt mot personer med dysfagi
Hos de som är friska och och får i sig vätska gör den rådande sommarvärmen ingen skada. Men vissa grupper är mer känsliga för höga temperaturer och läkare går ut och varnar om vätskebrist. Personer med sväljsvårigheter, dysfagi, är i farozonen.
-
Så kan patienten bli en del av vårdteamet
Patientcentrerad vård. Ökat patientinflytande. Patientmaktslag. Patientmakt och patienträttigheter. Listan över de fina begreppen som sätter patienten i fokus i vårdresan kan göras lång. Patientföreträdare har i flera år varit rörande överens: ska vi uppnå patientcentrerad vård så måste patienten släppas in.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu