Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bluffläkaren behandlade tusentals patienter i Skåne

Mannen behandlade över 1 000 patienter i Skåne, missade att skicka remisser, skrev ut fel mediciner, struntade i att skriva journaler på flera patienter och lät tumörer vara kvar. Det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.
Annons

Den så kallade bluffläkaren behandlade över 1 000 patienter i Lund, Landskrona och Svalöv utan legitimation. Trots att han blev avslöjad gjordes aldrig någon anmälan och mannen kunde fortsätta sitt arbete vid inom Region Skåne under drygt tre års tid.

Bluffläkaren lät tumörer vara kvar

Det var när en ny chef tillsattes vid medicinkliniken vid Landskrona lasarett som man började fatta misstankar. Mannen hade inte skrivit journaler på flera av sina patienter, struntade i att skicka remisser, skrev ut fel mediciner och sade att han tagit bort tumörer när han i själva verket låtit dem vara kvar. En bild som verksamhetschefen Jonas Tengsmar bekräftar för Uppdrag granskning.

Annons
Annons

– Han låg back i sin diktering, han skrev ut läkemedel som inte han skulle göra. Det var den här sammanlagda bedömningen jag gjorde. Det var ju helt klart en patientrisk och jätteallvarligt, säger Jonas Tengsmar till Uppdrag granskning. 

Efter att en anmälan till IVO gjorts framkom det även att mannen endast gått sju terminer av elva på läkarlinjen och därmed saknar läkarlegitimation.

Ingen polisanmälan gjordes

Varken Region Skåne eller IVO har för avsikt att göra någon polisanmälan mot mannen. IVO väljer att kritisera Region Skåne för att de inte kontrollerade hans legitimation.

I dagsläget är det två år sedan mannens bluff avslöjades. När Region Skåne blev medveten om att fallet ska tas upp i Uppdrag granskning har de valt att i efterhand gå igenom alla journaler som mannen skrev.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.