Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Besvärligt på Helsingborgs lasarett

Lasarettet i Helsingborg har stora problem med överbeläggningar. ”Det här är ett allvarligt arbetsmiljöproblem för den personal som ska vårda patienter under de här omständigheterna”, säger Peter Burman som är enhetschef på Arbetsmiljöverket.

Publicerad den: 2015-02-02

Annons

Björn Zackrisson är förvaltningschef för Skånevård Sund, den del av Region Skåne där Helsingborgs lasarett ingår. Han håller med Arbetsmiljöverket om situationen på lasarettet.

– Ja, vi har en besvärlig situation i Helsingborg, säger Björn Zackrisson till Dagens Medicin.

De återkommande överbeläggningarna på Helsingborgs lasarett har varit ett dilemma under lång tid. Något som bland annat resulterat i miljonviten från Arbetsmiljöverket.

Annons
Annons

Överbeläggning innebär att patienten är inskriven på en vårdplats som inte uppfyller alla krav, exempelvis gällande utrustning, patientsäkerhet och bemanning.

I slutet av förra veckan hade Arbetsmiljöverket ett möte med förvaltningsledningen och regionens politiker. Peter Burman, enhetschef på Arbetsmiljöverket Region Syd, var en av deltagarna.

– Det vi började med att konstatera var att vi delade problembilden. Det här är ett allvarligt arbetsmiljöproblem för den personal som ska vårda patienter under de här omständigheterna. Den bilden slöt Region Skåne upp bakom, säger han till tidningen.

Nu har ledningen infört en rad åtgärder mot överbeläggningarna på Helsingborgs lasarett. Det har exempelvis öppnats tolv nya vårdplatser med hjälp av inhyrd och befintlig personal. Lasarettet ska även ha en samverkan med Avancerad sjukvård i hemmet, Asih. Det kommer även bli ett utökat samarbete med kommunerna via ett så kallat hemsjukvårdsprojekt i primärvårdens regi, enligt Björn Zackrisson.

Annons
Annons

Frågan är om åtgärderna är tillräckliga.

– Det återstår att se, men jag hoppas att det räcker. Vi har också gjort så när det har varit riktigt tajt att vi har strukit operationer. Men det är ett urdåligt sätt att använda våra resurser på. Det kostar jättemycket pengar, och det vill vi undvika, säger Björn Zackrisson.

Arbetsmiljöverket är positivt till åtgärderna på Helsingborgs lasarett, menar Peter Burman.

– Men jag är väldigt tydlig med att vi inte kommer att släppa det här ärendet. Vi kommer att fortsätta att bedriva tillsyn. Vi kommer bara att göra helt oplanerade tillsynsinsatser som vi inte kommer att avisera i förväg. Och det är sannolikt att det kommer fler än en inspektion. Det beror lite grann på hur det ser ut när vi dyker upp naturligtvis, säger han till Dagens Medicin.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.