Bätte vård – om du har hög inkomst

Är du en man med hög inkomst? Då är dina chanser högre att få bättre behandling än om du är låginkomsttagare. Inkomstskillnaden har även betydelse i fråga om när behandling sätts in och hur stor chans man har att överleva, visar en ny svensk studie.


Publicerad den: 2018-02-14
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Bätte vård – om du har hög inkomst
Annons

LÄS MER: Vad är prostatacancer?

Finns det ett samband mellan prostatcancerpatienters inkomst och utbildningsnivå, deras diagnos, behandling och överlevnad? Det var en fråga som forskare vid Umeå universitet, Uppsala universitet och Karolinska institutet frågade sig inför studien.

För att ta reda på detta tittade man på totalt 75.000 män med prostatacancer under perioden 2007 och 2014. Och det forskarna kunde se var bland annat att höginkomsttagare fick sin diagnos snabbare än de med låg inkomst. Detta beror på att höginkomsttagarna oftare lämnar ett så kallat PSA-test än vad de med låg inkomst gör, menar studieförfattaren Katarina Tomic, doktorand vid Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap, Umeå universitet.

– Låginkomsttagarna lämnar oftare prov först när de har fått symptom och då har sjukdomen gått så långt att man inte kan bota den, säger hon till SVT Vetenskap.

Detta leder i sin tur till att höginkomsttagare inte heller har lika svår cancer vid diagnostillfället som låginkomsttagarna. Studien visar också att de män med hög inkomst oftare fick botande behandling för mellan- och högriskcancer och fick även kortare väntetid till operation. 

LÄS OCKSÅ: Beslut: Nej till allmän screening för prostatacancer 

Annons
Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Högre dödlighet för låginkomsttagare

Orsaken till detta är ännu oklart, men enligt Katarina Tomic kan det handa om att  höginkomsttagare har lättare än låginkomsttagare ”att prata till sig att de måste komma till behandling tidigare”.

Dödligheten visade sig även den vara något lägre för höginkomsttagarna. Denna klyfta är dessutom större för andra sjukdomar, som vid till exempel hjärta- och kärlsjukdom.

– Vi har en skattefinansierad vård i Sverige med mål om jämlik vård. Men denna studie och andra studier visar att så är det inte, säger Katarina Tomic, enligt SVT.

Den nya studien publicerades nyligen i tidskriften International Journal of Cancer.

 

Annons
Annons

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Umeå universitet - http://www.medfak.umu.se/om-fakulteten/aktuellt/nyhetsvisning/bristande-jamlikhet-i-vard-brav-man-med-prostatacancer.cid290096
  • SVT Vetenskap - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/hoginkomsttagare-far-battre-vard-vid-prostatacancer-1

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu