Barncancerbehandlingar blev försenade på grund av datavirus

Akademiska Sjukhuset i Uppsala tvingades ställa in strålbehandlingar till cancersjuka barn och det på grund av ett mejl som innehöll virus.


Publicerad den: 2017-10-30
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Barn, som skulle få strålbehandling mot sin cancer, tvingades skickas hem efter att Akademiska sjukhuset i Uppsala drabbades av utpressningsvirus hösten 2015, rapporterar SVT.

Strålbehandlingsapparaten på sjukhuset slutade plötsligt fungera och var inte igång förrän ett dygn senare.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Skadlig kod via mejl

Problemen uppstod efter att en anställd på lasarettet i Enköping öppnat en länk i ett mejl som såg ut at komma från Postnord.

Annons
Annons

I stället ledde länken till en sida som innehöll en skadlig kod som i sin tur installerade ett aggressivt utpressningsvirus på datorn. Viruset spred sig sedan vidare till maskinen på sjukhuset i Uppsala.

Nätverket bakom attacken ska ha försökt infektera 30 svenska sjukhus, enligt SVT. Fem av dem har fått sina datorer låsta, men då drabbades inga patienter, skriver TT.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • SVT, TT - https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-avslojar-utpressningsvirus-forsenade-cancerbehandlingar

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu