Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bakterier från bin läker svåra sår

Bakterier från bihonung kan i framtiden bli ett alternativ till antibiotika. Det hoppas forskare i Lund som har testat metoden på svårläkta sår på hästar.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-09-12

Annons

Forskarna har i laboratorieförsök visat att mjölksyrebakterier från bins honungsmage kan motverka antibiotikaresistenta sjukdomsbakterier.

– Vi har hittat de här bakterierna i alla sorters bin över hela världen, säger Alejandra Vásquez, teknisk doktor i medicinsk mikrobiologi vid Lunds universitet.

Forskarna har främst inriktat sig på att med hjälp av honungsbakterierna främst bota svårläkta sår. En pilotstudie har gjorts på ett tiotal hästar och resultaten visade att samtliga hästars sår läkte.

Annons
Annons

Nu vill forskarna gå vidare med mer omfattande studier på människor. Även här ska fokus ligga på att bota svårläkta sår.

– Liggsår, bensår, diabetikersår - det är sår som förblir öppna och är väldigt smärtsamma för patienterna. De har ont jättelänge. Ofta är det äldre människor, en underprioriterad grupp, säger Alejandra Vásquez.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2014-09-12 13:46 (10 år sen)

    I Polen använder man flytande honung som dränks in i bandaget och läggs om på svåra sår. det har gjorts i alla tider som jag känner till i 50 år.
    Man uppmanas också att äta kosttillskott med extrakt av blåbär för dess antinflammatoriska verkan. Då får man dubbel effekt även inifrån.

    Déssa båda är gamla folkhälso metoder som finns beskrivna i litteratauren sedan väldigt lång tid tillbaka.

    Märkligt att allt sådant är sså glömt i Sverige. ndra länder ges naturliga kosttillskott i första handså långt det är möjligt.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons