Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ät ännu mer frukt – lev längre

Nyckeln till ett längre liv, enligt brittiska forskare, är att äta två extra frukter om dagen. Trots att få lyckas äta den dagliga dos frukt som rekommenderas föreslår nu forskarna att rekommendationen höjs.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-04-02

Annons

65 000 britters matvanor har studerats. Resultaten av studien visar att det finns ett tydligt samband mellan ett högt intag av frukt och grönt och minskad risk att dö i förtid.

Livsmedelsverket i Sverige rekommenderar 500 gram frukt och grönt om dagen. Undersökningar visar att vi svenskar blivit bättre på att få i oss frukt och grönt, men endast två av tio äter den rekommenderade dosen.

Hur mycket frukt och grönt äter du i snitt per dag? Kommentera direkt under artikeln!

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2014-04-3 12:35 (10 år sen)

    Och förstår att du är expert/läkare Tommz!?

  • Avatar Tidigare användare 2014-04-3 12:14 (10 år sen)

    Folk har totalt fått fnatt då det gäller frukt o socker, en farlig trend. Vi behöver frukt, o bär, o grönt, o rött. Det ena utesluter inte det andra. Inte från köpta juicer, utan från frukten själv, bären själva. varför köpa juicer som varit lagrade i förpackningar i evigheter, o med tillsatt socker o annan dynga, när man kan äta färsk frukt.
    Det är inte sockret i frukterna som är farliga, inte heller en insulinhöjning (det är ett fysiologiskt svar) utan den förbannade latheten. 99% av svenskarna använden en 2000 kilos koloss för att frakta hen ett halvt kilo bröd från bageriet. De använder hissen för an våning upp eller ner. O de äter en sketen frukost på McDonalds.
    Det är helt naturligt att äta frukt i normala kvantiteter, ät normal mat, ät en banan om dagen så minskar viscerala kirurgin med 50%, rör på påkarna, var normala människor o sluta räkna kalorierna i bananerna.

  • Avatar Tidigare användare 2014-04-3 09:40 (10 år sen)

    jo bär och grönsaker mycket mycket bättre än frukt för i frukt finns ju det insulinhöjande fruktoset, fruktsockret, det finns ju inte i grönsaker! se bara till exempel hur mycket socker det är i juicer det finns ju inte i grönsaksjuicerna till ex. och det finns mer fibrer i grönsak också! Ytterligare ett extra slag för grönsakerna. Kalorimängden man kan ju i princip äta hur mycket grönt som helst men titta på en banan där finns det 100 kalorier i en ynka banan.

  • Avatar 2014-04-3 09:00 (10 år sen)

    Precis Maria! bär/grönt är bättre, tror jag!? slipper då allt socker!

  • Avatar Tidigare användare 2014-04-3 07:42 (10 år sen)

    faktum är att grönt är viktigare än frukt. man slipper allt sockret som finns i frukten! att beskatta chips är ju löjligt prat. Alla människor väljer ju själv vad de tycker bäst om och vill lägga sina matpengar på. vill man inte vara en "friskus" som alla kanske inte vill, skall man väl själv få välja och inte beskattas! då blir det mycket som skatt beskattas. vill vi verkligen ha det så? skall vi inte få bestämma över oss själv.

  • Avatar Tidigare användare 2014-04-2 22:55 (10 år sen)

    Äter en fruktsallad varje dag består av cirka fem frukter, mår jättebra av detta och har inga besvär längre med tarmen. Grönt äts det inte så mycket av men det är ju ganska lätt att lägga till kosten så skall försöka göra det.

  • Avatar 2014-04-2 21:37 (10 år sen)

    Frukt är underbart gott men har blivit ganska dyrt! Ett kilo äpplen kostar lika mycket som två chipspåsar! Är det rimligt? Ett förslag är att beskatta chips och gott och istället subventionera frukten!

  • Avatar 2014-04-2 16:37 (10 år sen)

    Man ska ju undvika tom. kolhydraterna/fruktsockret, enligt LCHF!?

  • Avatar 2014-04-2 15:02 (10 år sen)

    Min svärmor är 94 år. Hon äter mängder av frukt varje dag, alltid gjort så länge det funnits frukt att få, hon har dessutom ätit mycket fisk, nästan aldrig fågel och kött.
    Hon var storrökare tills hon fyllde 80.....

    Fisken och frukten gissar jag är det som hållt henne frisk och super klar i knoppen än idag...sedan gör säkert generna sitt till.....


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.