Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Årligen dör hundratals i vårdrelaterade infektioner

Varje år drabbas tiotusentals patienter av infektioner som de fått genom vårdslarv. Mellan 100 och 200 patienter dör till följd av vårdrelaterade infektioner.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-09-16

Annons

Störst är problemet i Östergötland och Kalmar medan Sörmland och Gotland ligger bäst till. Och de flesta infektionerna finns inom urologin, skriver Svd.se.

2008 började Sveriges kommuner och landsting, SKL, att intressera sig för de så kallade vårdrelaterade infektionerna, alltså infektioner som patienterna drabbats av medan de var inlagda på sjukhus.

Den allra första mätningen visade att 11,2 procent av de inlagda hade en vårdrelaterad infektion, det vill säga mer än var tionde patient. Idag har situationen förbättrats men fortfarande var nio procent av alla inlagda patienter infekterade vid senaste mätningen första halvåret i år. Omkring hälften av dessa fall anses vara påverkbara, resten måste man räkna med i en aktiv vårdmiljö.

Annons
Annons

Det innebär i praktiken att cirka 30 000 patienter årligen råkar ut för infektioner på grund av vårdslarv, alltifrån korta episoder med diarréer till dödsfall.

Har du eller någon du känner drabbats av en vårdrelaterad infektion? Kommentera direkt under artikeln.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-09-16 19:43 (11 år sen)

    Jag fick infektion efter en höftoperation 2008 och fick göra om det. Det blev inte riktigt bra och jag fick flera bestående men, vilket utesluter eller begränsar flera aktiviteter.

    Försöker vara glad ändå

  • Avatar 2013-09-16 17:54 (11 år sen)

    Hej,
    Oroande att höra. Ska själv opereras i morgon (17/9) i Blekinge och gissa om jag är orolig. Första gången jag ska opereras och sövas, bar det är jobbigt och nu eran undersökning..oj oj

    Hoppas på det bästa

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-16 16:41 (11 år sen)

    Min son som har ryggmärgsbråck har opererats över 20 ggr med större ingrepp ( och dessutom fler mindre) har fått postoperativa infektioner VARJE gång, några med allvarliga konsekvenser!

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-16 15:01 (11 år sen)

    Jag opererades för hjärntumör på Karolinska i Solna och fick då bakterien Listeria i hjärnan. Det tog 10 veckor innan jag blev utskriven! Detta enbart beroende på infektionen eftersom operationen gick bra.

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-16 14:31 (11 år sen)

    Läkemedelsförgiftning (allergichock, rosfeber, lymfödem) inget stöd från berörd vårdcentral, som tur är finns det kompetens inom alternativmedicin om man har tur.

    Fel i journaler, dubbelseende före skelningsoperation! Blev dubbelseende efteråt i stället med problem i 6-7 månader efteråt. Fortfarande svåra balansproblem.

    Fel diagnos, neurologisk sjukdom, hoppade av operation pga olika synpunkter/råd/tveksamheter från olika läkare.

    Tandläkare är inte bättre de. Svår tandinfektion, syntes inte varken på magnetröntgen, folktandvårdens tandläk hittade inga problem, ordinarie tandläkare såg andra problem och föreslog andra åtgärder. Först när var blev synligt på käkbenet hittade ny tandläkare problemet.

    Tappade tand, implantat. Gick till tandakut, de cementerade. Tappade tanden igen, pris ca 1000 kr, min ordinarie tandläkare gjord om detta det gick inte heller av någon märklig anledning, kostnad 1000 kr igen. Behöver de inte "leverera" innan de tar betalt för sin tid? Det gäller ju i samhället i övrigt, eller?

    Vad är det med vårt samhälle!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.