Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Är vården ett postkodslotteri?

Både patient- och läkarorganisationer har höjt rösten under de senast åren om vårdens \"Postkodslotteri\", där bostadsorten i många fall avgör vilken sjukvård man som patient har rätt till. Är vården ett postkodslotteri?

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-07-04

Annons

Sjukhusläkarna arrangerade seminariet i Almedalen som inleddes av Björn Bragée, även känd som ”Arga Doktorn” från SVT:s program med samma namn.

– SVT ville att varje program skulle börja med inledningsorden: ”Det är världsklass på svensk sjukvård”.

Men är det verkligen världsklass på svensk sjukvård?

Annons
Annons

– Nej, det är inte världsklass på svensk sjukvård. Vården är faktiskt väldigt ojämlik.

I Arga Doktorn hjälpte han människor som inte fått rätt vård. Samtidigt har han själv hamnat på sjukhus och vet hur det är att vara maktlös patient. 2009 blev han själv inlagd på sjukhus och opererades för cancer.

– När jag fick prostatacancer fick jag vänta orimligt länge på att få vård. Och när jag började jobba med produktionen ”Arga Doktorn” fick vi massor med brev där patienter vittnade om vårdens oprofessionalism, om sen och oklar diagnos, om att ansvaret var ”någon annans” och att de kände sig maktlösa.   

Vad är det med svensk sjukvård som är så ojämlikt?

Annons
Annons

– Jo bostadsorten! Skulle jag vara gotlänning som just fått coloncancer skulle jag kanske välja att flytta till Tierp. På Gotland är överlevnaden på fem år 50 procent, i Tierp ligger den på 70 procent. Faktum är att vissa landsting har 60 procent högre dödlighet än andra, och då gäller det samma diagnos. Bostadsort ska inte avgöra vilken vård man får.

Fler har protesterat mot ”postkodslotteriet”

Det är inte bara Björn Bragée som protesterat mot den ojämlika tillgången till vården i landet. Företrädare för bröstcancerpatienter skrev i ett öppet brev till socialministern att ”Postkodslotteriet med patienter måste få ett slut” och i Västra Götaland kallade man gynonkologernas protester över att läkarbemanningen i regionen är så låg jämfört med andra regioner för ”Göteborgsupproret” i tidningarna.

– Våra protester handlade om att det går dubbelt så många patienter på varje läkare i Västra Götaland jämfört med andra delar av landet. I Stockholm finns exempelvis tre gånger så fler onkologer jämfört med Västra Götalandsregionen, säger Shokoufeh Manouchehrpour, gynonkolog i Göteborg och en av initiativtagarna till upproret.

Bostadsort avgör i många fall vilken vård du som patient får. Är vården ett postkodslotteri? Vad har du för erfarenhet av svensk sjukvård? Kommentera direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons