Antiinflammatoriska ger sämre resultat på träning

Att under en längre period äta vanliga antiinflammatoriska läkemedel kan hämma muskeltillväxt vid styrketräning, Det visar ny forskning.


Lovisa
Publicerad den: 2017-08-29
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Lättare antiinflammatoriska läkemedel tillhör de mest konsumerade läkemedlen i världen. Nu har forskare vid Karolinska Institutet tittat på hur musklerna påverkas av preparaten.

Friska män och kvinnor i åldrarna 18 till 35 år slumpades till att inta antingen en relativt hög dos alternativt låg dos varje dag under åtta veckor. Samtidigt fick försökspersonerna genomföra övervakad styrketräning två till tre gånger i veckan.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Antiinflammatoriska läkemedel vanliga bland elitidrottare

När perioden var slut mättes bland annat muskeltillväxt, muskelstyrka och antiinflammatoriska markörer i musklerna. Hos de individer som fått låga doser acetylsalicylsyra hade muskelvolymen ökat till ungefär den dubbla, jämfört med de som fått höga doser ibuprofen.

Annons
Annons

– Resultaten är högintressanta eftersom intaget av antiinflammatoriska läkemedel är väldigt stort över hela världen, och inte minst bland elitidrottare och motionärer. Vi valde att titta på effekten av ibuprofen eftersom det är ett av de mest välstuderade antiinflammatoriska läkemedlen på marknaden, men vi tror att alla typer av receptfria NSAID-preparat i höga doser påverkar musklerna på liknande sätt, säger Tommy Lundberg, forskare vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska Institutet och huvudansvarig för studien.

Forskarna kunde även se att muskelstyrkan påverkades negativt av de antiinflammatoriska läkemedlen, dock inte lika påtagligt.

 

Annons
Annons

 

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Karolinska Institutet - http://ki.se/nyheter/antiinflammatoriska-lakemedel-kan-hamma-muskeltillvaxt

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu