Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Antalet vikarier inom vården ökar

Var tredje undersköterska och vårdbiträde är tillfällig vikarie. På bara ett år har antalet vikarier inom dessa vårdyrken ökat med nästan 9 000 personer. Det visstidsanställda utgör nu en tredjedel av arbetskraften enligt statistik från Statistiska centralbyrån.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-10-28

Annons

– Det är väldigt allvarligt, framförallt för brukare och patienter på sjukhusen och inom äldreomsorgen, de får mycket sämre vård i och med att personalen ständigt byts ut. Men det är också allvarligt för dem som jobbar i och med att de får en sämre arbetsmiljö och ofta sämre lön, säger Katarina Mårtensson som är samhällspolitisk chef på fackförbundet Kommunal.

Agneta Jöhnk, chef för arbetsgivarpolitiska avdelningen på arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, menar att det är olyckligt att det ser ut som det gör men det är ett resultat av sjukfrånvaron ökat det senaste året.

Men Kommunal tror inte på den förklaringen utan beskriver de ökande visstidsanställningarna som ett systemfel.

Annons
Annons

Innebär fler vikarier inom vården att patienter får sämre vård? Vad anser du? Kommentera direkt under artikeln.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-10-28 16:23 (10 år sen)

    Ja mycket stor betydelse!! När man har ett fast arbete eller längre vikariat så lägger man ner sin själ i arbetet på ett annat vis!! Man tar ett mycket större ansvar för allt för du måste ju tillbaka dit igen. Alla vet vem du är - både patienter o personal , och då känner man sig mycket viktigare o mera behövd!! Har stor erfarenhet av detta efter förtio år i vården. Men ingen chef tycks förstå detta trots att vi hela tiden påtalat det.!!! Vore roligt om personalen blev lyssnad på nån gång.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.