Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Antalet läkare på vårdcentralerna är för få

Den här veckan lämnar resursutredningen för sjukvård över sina resultat till regeringen. Den visar att det finns för få läkare på vårdcentralerna medan det är gott om läkare på sjukhusen. Större resurser måste läggas på primärvården för att svensk sjukvård ska bli mer effektiv.
Annons

I resursutredningen för sjukvårds resultat som presenteras för regeringen nu i veckan konstaterar man att det måste läggas större resurser på primärvården där det finns för få läkare. Det rapporterar Sveriges Radio.

Den svenska sjukvården presterar förvisso redan bra resultat, jämfört med många andra länder, men trots att det finns fler läkare på de svenska sjukhusen än vad det gör på till exempel de norska och danska är effektiviteten i Sverige sämre.

”Vi måste satsa mer på primärvården”

Göran Stiernstedt, som är utredare på resursutredningen för svensk sjukvård, menar på att ett stort problem är att det finns för få läkare och små resurser inom primärvården.

Annons
Annons

– I den mån man har nya resurser måste man satsa mer på primärvården och man måste integrera primärvården och sjukhusvården i mycket större omfattning än man gör i dag, säger Göran Stiernstedt till Sveriges Radio.

”Tiden med patienten är för kort”

Sveriges Radio har intervjuat distriktsläkaren Saskia Bengtsson som lämnat primärvården med anledning av den hårda belastningen.

– Det största problemet för oss som jobbar som distriktsläkare är att vi inte har tid att ta hand om patienterna tillräckligt bra. Vi har inte tillräckligt med tider att erbjuda våra patienter och de tider vi har till varje patient är alldeles för korta, så vi hinner inte göra jobbet så bra som vi skulle vilja, säger Saskia Bengtsson till Sveriges Radio.

Saskia Bengtsson välkomnar förslagen om större resurser till primärvården, både för personalens och patienternas skull.

Annons
Annons

–Jag tror det är absolut nödvändigt. Vi behöver ett systemskifte i synen på sluten- och öppenvård, och att man måste göra en ganska drastisk omfördelning. För primärvården är inte dimensionerad för att ta hand om allt man inte kan eller vill ta hand om på sjukhusen, säger Saskia Bengtsson till Sveriges Radio.

Personerna på bilden ovan har ingenting med artikelns innehåll att göra. 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.