Rapport om biverkningar ökar

Under de senaste året har antalet rapporteringar om biverkningar under medicinering stigit i antal, enligt Läkemedelsverkets årsrapport.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-02-26
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Omkring 21 procent har rapporterna om biverkningar stigit i antal under 2015, i jämförelse med året innan. Rapporterna kommer både från hälso- och sjukvården samt konsumenterna, skriver tidningen LäkemedelsVärlden.

Förutom biverkningsrapporter för humanläkemedel har även förfrågningar till Läkemedelsupplysningen och Giftinformationscentralen blivit allt vanligare. Att det har blivit enklare att rapportera in via Läkemedelsmyndighetens webbsida torde vara en av anledningarna.

Innovationsstödet sjunker

Under 2013 och 2014 har Läkemedelsverket storsatsat på att just öka kunskapen kring medicinska produkter. Detta genom innovationsstöd på över tolv miljoner kronor ovanstående år. Dock drog de ned på kostnaden drastiskt under fjolåret.

Annons
Annons

– Det är en konsekvens av minskade personalkostnader inom Omvärlds och innovationsstöd, den enhet som samordnar innovationsarbetet. Orsaken är vakanser inom enheten under året, säger Ambjörn Lindqvist, planeringschef för Verksamhet och Uppföljning vid Läkemedelsverket.


Annons
Annons
Annons