Anhöriga till hörselskadade glöms bort i vården

Isolering, stress och skuldkänslor är något som kan drabba anhöriga till hörselskadade, trots det glöms de bort av vården, menar forskare i Nottingham.


Publicerad den: 2017-10-09
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Som hörselskadad kan man stöta på en hel del utmaningar i vardagen, men som anhörig påverkas man också av hörselskadan. Man kan man känna sig isolerad då partnern dragit sig tillbaka från sociala sammanhang, skuldkänslor för att man blir irriterad på den hörselskadade och känna stress, då man alltid behöver vara nåbar på telefonen.

 

Och detta är något som sjukvården missar när det utformas en rehabiliteringsplan för den drabbade, anser forskare vid universitetet i Nottingham, rapporterar Vetenskapsradion.

Annons
Annons

Forskarna har tittat på flera internationella studiers resultat, och de vill nu att anhöriga ska få bli mer delaktiga i planering av vården och att vården lyssnar till de anhörigas erfarenheter.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6794402

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu