Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Allt fler går till jobbet sjuka

Sju av tio svenskar arbetar fast de är sjuka, och allt fler arbetar sjuka flera gånger per år. Det framgår av en ny rapport från Arbetsmiljöverket som presenteras i dag, skriver Dagens Nyheter.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-06-15

Annons

Sjuknärvaron är särskilt hög bland kvinnor i åldern 30—49 år. Bland dem jobbade nästan åtta av tio minst en gång förra året trots att de var så sjuka att de borde ha sjukskrivit sig. Sex av tio gjorde det två gånger eller oftare.

– Det är alarmerande att så många känner sig tvungna att jobba, även om de är sjuka eller lediga, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem till DN.

Särskilt ofta jobbar chefer inom små och medelstora företag och myndigheter som är sjuka, liksom personer anställda inom förskolan, fritidspedagoger och grundskollärare, enligt rapporten. För cheferna handlar det många gånger om att de i sådant fall arbetar hemifrån sjuksängen.

Annons
Annons

Samtidigt upplever fyra av tio krav från chefen att vara anträffbar på sin fritid. Var tredje känner sig tvungen att dra in på lunchen och arbeta över minst en gång per vecka. Det gäller bland annat lärare, chefer och vårdpersonal.

Undersökningen visar också att varannan känner att de har för hög arbetsbelastning. Den känslan har ökat stadigt, bland samtliga redovisade grupper.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.