Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Alkoholkonsumtionen ökar bland äldre

Annons

Flera äldre dricker allt mer, och dödsfall och skador till följd av alkohol ökar. Det visar en EU-studie där man undersökt äldres dryckesvanor i tio av de 27 EU-länderna. Av dessa har den alkoholrelaterade dödligheten bland äldre ökat i sju av länderna. Fem av länderna som deltagit i undersökningen rapporterar även att sjukligheten och behovet av sjukhusvård har ökat i takt med den förhöjda alkoholkonsumtionen bland äldre. Det är dock fortfarande unga människor som står för den stora konsumtionen av alkohol men det finns en grupp äldre som dricker tillräckligt mycket för att det ska vara skadligt. Äldre män dricker fortfarande mer än äldre kvinnor men i Sverige märker vården av de ändrade dryckesvanorna bland medelålders kvinnor.
– Betydligt fler äldre kvinnor läggs numera in för alkoholrelaterade skador nu än tidigare, säger Pi Högberg, forskare vid Folkhälsoinstitutet som också är huvudansvarig för studien.

Hittills har äldres alkoholvanor varit ett relativt okänt forskningsområde, trots att det är en större hälsofara för äldre än yngre med tanke på att många äldre medicinerar. I Sverige har alkoholkonsumtionen minskat i samtliga åldersgrupper utom just bland de äldre, över 65 år. Äldre kvinnor föredrar rent generellt vin, medan svenska män istället håller sig till starköl. Men trots att den ökande konsumtionen bland äldre varit känd sedan ett par år tillbaka har ingen reagerat.
– Det finns en tydlig tendens att strunta i de äldre gruppernas alkoholkonsumtion. Beslutsfattarna har stirrat sig blinda på dryckesvanorna bland yngre, säger Pi Högberg.

Annons
Annons

Inför EU: s ministermöte i december vill nu expertgruppen lyfta fram behovet av ökad forskning om riskerna med äldres alkoholvanor.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.