Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Alkoholen kostar 50 miljarder kronor

Annons

Omkring 50 miljarder kronor kostar alkoholen under ett år. Nu visar nya forskarrön att riskdrickandet nästan kan halveras med hjälp av företagshälsovården. Det har gjorts flera nationella och internationnela beräkningar av vad alkoholen kostar för samhället. Och för Sverige skiftar det mellan 20 och 150 miljarder kronor om året. Men den allra senaste kalkylen hamnar på 50 miljarder på ett år, vilket motsvarar mer än en procent av BNP.

Av dessa 50 miljarder står mer än hälften, 30 miljarder, för samhällskostnaderna för vård och omsorg av personer som dragits in i ett beroende eller missbruk. Men det handlar även om arbetet som inte blir utfört till följd av att personen förtidspensioneras eller dör i förtid. Den stora gruppen är så kallade rikskonsumenter som dricker ohälsosamma mängder alkohol, vilket leder till olyckor, frånvaro på jobbet och att man kanske presterar i genomsnitt 25 procent sämre än vad man annars skulle ha gjort. Notan inom arbetslivet ligger på över 20 miljarder kronor om året.

Ny forskning vid Karolinska Institutet (KI) visar nu att arbetsgivaren tillsammans med företagshälsovården kan få ner riskdrickandet rejält med relativt små insatser. Det kan till exempel räcka med frågeformulär, ett blodprov och uppföljande rådgivning under ett år.
– Tricket är att företagshälsovården kommer in med sin trovärdighet och engagemang och håller ett motiverande samtal om många hälsoaspekter där man även tar upp alkoholen. Poängen är sedan att man ska börja fundera över sina alkoholvanor, säger Ulric Hermansson, forskare på Centrum för psykiatriforskning på KI.

Med förebyggande hälsovård kan varannan person komma ner under riskbruksnivån, under en tolvmånadersperiod. Det är Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på Saco, som räknat fram samhällskostnaden på 30 miljarder för dem som blivit alkoholberoende. Han är förvånad över att näringslivet inte bryr sig mer om alkoholfrågorna.
– Kloka företag ska naturligtvis ha avtal med företagshälsovården och även släppa in olika riskbruksprojekt. Man kan faktiskt räta upp en del fall om man tar tag i saken tidigt. Dessutom står det ganska tydligt i arbetsmiljölagen att arbetsgivaren har en skyldighet att ingripa, säger han till Svenska Dagbladet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.