Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

"Äldrevården behöver skifta fokus"

Geriatriken, alltså vården av äldre, behöver skifta fokus debatterar två läkare i Läkartidningen. Istället för att handla om en sjukdom hos en person ska geriatriken vara riktad mot en person med flera samtidiga sjukdomar.
Annons

Äldre personer med många samtidiga sjukdomar och komplexa hälsoproblem dominerar i vården. Men i de flesta länder är vårdsystemen inriktade på handläggning av enstaka hälsoproblem och inte anpassade för äldre, multisjuka. Det finns därför ett behov av att skifta fokus i vården och i forskningen menar professorerna Yngve Gustafson och Gunnar Akner.

Handläggningen inom geriatriken bör bli mer individuellt anpassad och personcentrerad. Detta innebär att det finns stora behov av behandlingsforskning inom geriatrik.

Det nya tankesättet ska genomsyra arbetssätt, teamsammansättning, medicinsk journal, organisation av vård och omsorg, nationella riktlinjer och vårdprogram samt styrning och behandlingsforskning så att det passar äldre, multisjuka personer, menar debattörerna.

Annons
Annons

Håller du med debattörerna? Har äldrevården för mycket fokus på en sjukdom i taget och missar helheten? Kommentera artikeln direkt här nedan. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-08-6 20:16 (10 år sen)

    Helt rätt! Och inte bara äldre! Jag minns för ca 30 år sedan en doktor som sa "nu har du sökt för ditt ben och så håller vi oss till det".
    Vi kanske skall skapa speciella mottagningar för oss äldre? Som det nu är sliter familjeläkarna med gamlingarnas multikrämpor och vet varken ut eller in! Eller varför inte PVC (PensonärsVårdCentraler) på samma sätt som BVC som ju funkat bra i alla år. För det vi gamlingar har är ju KRÄMPOR snarare än sjukdomar. Men familjeläkaren ser bara sjukdom!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.