Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Äldre patienter har onödiga biverkningar

Annons

Om det skulle ställas högre krav på både läkare och sjukvård skulle drygt hälften av äldre personer som har biverkningar av diverse läkemedel kunna slippa problem. Det visar en rapport som Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, gjort.
– Många av de här biverkningar beror på att patienterna fått felaktiga läkemedel från början, och att det brister i uppföljningen av behandlingsresultat och effekterna av den här läkemedelsbehandlingen. Dessutom är det så att många äldre patienter åldras i sina organsystem och bli känsligare för läkemedel med åren, så har de stått på ett och samma läkemedel så ökar risken för biverkningar, säger Sten Landahl, professor i geriatrik, vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, och projektledare för SBU:s studie.

Enligt Statens beredning för medicinsk utvärdering har ungefär en femtedel av alla äldre som söker sjukhusvård biverkningar av sin medicin. Omkring 40 procent av alla läkemedel i Sverige konsumeras av personer över 65 år, men trots detta saknas ändå de äldre i läkemedelsstudier.
– När man utesluter äldre patienter från studier så godkänns det även av etiska kommitt&eacuteer utan att det egentligen är motiverat. Man skulle kunna ta med äldre patienter och jag tror att man ska rekommendera att ta med äldre patienter i högre utsträckning än man gör idag, menar Sten Landahl.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons