Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Åke har haft 80 läkare på två år

Sedan 90-årige Åke Söderlind fick problem med urinblåsan för två år sedan har han träffat uppemot 80 olika läkare. För att uppmuntra fasta läkarkontakter ska en högre ersättning ges till vårdcentraler med listade patienter, medan summan blir mindre för enskilda besök.

Publicerad den: 2015-10-19

Annons

Systemet med patientansvarig läkare (PAL) togs bort för närmare fem år sedan, 2010. Det har lett till att många patienter slussas runt i det svenska vårdsystemet utan en fast läkarkontakt. Något som leder till både sämre och dyrare vård menar Jerker Söderlind vars pappa Åke har träffat uppemot 80 olika läkare sedan han blev sjuk.

Jerker Söderlind vill att pappan ska erbjudas en fast läkarkontakt och få god smärtlindring. Men det har inte skett hittills.

– Under de senaste 1,5 åren har han åkt ut och in till olika sjukhus, Danderyd, Karolinska, vårdcentralen. Han har fått avancerad sjukvård i hemmet och han har åkt hit och dit. Det har inte funnits någon ansvarig läkare för hans fall, säger Jerker Söderlind till Sveriges Radio.

Annons
Annons

Ny överenskommelse

De gånger som Åke har haft alltför ont tvingas han åka ambulans till akuten för att få tillgång till smärtlindring, men sedan på eget initiativ skrivit ut sig för att skjutsas hem av sina barn.

– Det är definitivt en patientsäkerhetsrisk. Inspektionen för vård och omsorg säger i sin tillsynsrapport för 2014 om primärvården att just bristande kontinuitet och hyrläkarproblematiken är en patientsäkerhetsrisk. Och det är inte så svårt att förstå det, säger professor Hans Rutberg vid Linköpings universitet till radion.

Många äldre i Stockholmsregionen saknar en fast läkarkontakt. Men nu har politikerna ändrat reglerna med förhoppning om att förbättra situationen. Från och med 1 januari ges en högre ersättning till vårdcentraler med listade patienter, medan ersättningen blir mindre vid enskilda besök.

– Syftet är att äldre och multisjuka oftare ska få träffa samma läkare, säger sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink till Sveriges Radio.

Annons
Annons

Hon fortsätter:

– Man behöver öka kontinuiteten och att lägga fokus på de patienter som har störst vårdbehov. Vi ska inte ha patienter som slussas runt i vården som Åke.

Vill ha en Lex Åke

Men Jerker Söderlind tror det behövs en större förändring än så. Han vill ha en bindande regel, en Lex Åke, som tvingar sjukvården att ge äldre patienter en fast läkarkontakt.

– Lex Åke skulle vara en bestämmelse som säger att mera vårdkrävande patienter skulle ha en projektledare som har det övergripande ansvaret för behandlingen och vart den här patienten förs.

Tycker du att man borde införa en Lex Åke? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-10-19 17:38 (9 år sen)

    Jag litar inte på sjukvården idag. Har haft så många läkare som inte kan sin sak. Idag måste man veta vad man lider av och helst vilken medicin du behöver, innan man söker läkarvård.

  • Avatar Tidigare användare 2015-10-19 16:22 (9 år sen)

    Ja, verkligen en viktig aspekt i vården av äldre multisjuka. Min far avled efter 3 antibiotika kurer utan att man undersökte orsaken till hans hälso-problem.

    Det här är ett stort problem även i det fall man använder läkarservice på distans via telefon i äldreomsorgen. Och med bristen på utbildade ansvariga sjuksköterskor, sjuksjukskötare i avdelningsledningen på äldreboendena dygnet runt, så är katastrofen ett faktum.
    Det här kan sluta precis hur som helst!
    Det bästa är väl sjukvård av äldre i hemmen, i ändamålsenliga lokaler som klarar olika typer av rörelse- och mentala handikapp och där anhöriga övervakar sin kära maka/make/barn.

  • Avatar Tidigare användare 2015-10-19 15:12 (9 år sen)

    Jag tycker man borde gå tillbaka till PAL. Ibland behöver man göra om och göra rätt.

  • Avatar Tidigare användare 2015-10-19 15:02 (9 år sen)

    Det vore inte en dag för tidigt.
    Jag har själv blivit drabbad.

  • Avatar Tidigare användare 2015-10-19 15:18 (9 år sen)

    Det vore inte en dag för tidigt.
    Jag har själv blivit drabbad.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.