700 fler dödsfall under sommarens värmebölja

Årets höga sommarvärme ledde till fler dödsfall än under en normal sommarvecka. Temperaturerna som länge höll sig över 30 grader ledde också till stora ökningar av vissa bakterieinfektioner.


Publicerad den: 2018-12-07
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

700 fler dödsfall under sommarens värmebölja
Annons

En vanlig sommarvecka sker mellan 1.500 och 2.000 dödsfall. Men under årets ovanligt varma sommar ökade antalet dödsfall markant med hela 700 stycken, det visar Folkhälsomyndighetens datasammanställning. Hur stor andel av överdödligheten som direkt beror på värmen går inte att avgöra, dock beror de ökade dödsfallen inte på en slump, det menar Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Dödligheten varierar mellan år och veckor, därför har vi en modell för att se om den ligger utanför slumpmässig variation. Det är viktigt att kunna peka på när överdödligheten inte beror på slumpen och så var det under sommaren, säger Anders Tegnell.

Läs även: Så minskar du hälsoriskerna kopplade till värmeböljan

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Ökning av bakterieinfektioner

Den heta sommaren ledde också till en ökning av vissa bakterieinfektioner. Anders Tegnell tror att ökningen av vibrioinfektion kan ha berott på det varma badvattnet som människor kom i kontakt med. I år rapporterades det också in betydligt fler ehec-fall än vanligt.

– Sommarens ehec-utbrott var unikt då det handlade om ett stort antal fall och flera av dem kunde kopplas till smitta vid badplatser. Grundorsaken till utbrottet var ett gemensamt livsmedel som inte kunde identifieras, men smittspridningen på badplatserna har skett mellan individer, säger Anders Tegnell.

Ingen ökning skedde däremot av campylobacter, yersinia eller salmonella kopplad till sommarens värmebölja.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

Annons
Annons

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2018/december/okad-dodlighet-under-sommarens-varmebolja/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu