51 procent av AT-läkarna jobbar över gratis

Över hälften av AT-läkarna uppger att de jobbar övertid gratis, det visar SYLF:s AT-ranking 2019. 

”Det är förstås helt oacceptabelt. Läkarna måste få betalt för det arbete de lägger ner”, säger SYLF ordförande Madeleine Liljegren, till Läkartidningen.


Publicerad den: 2019-09-09
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Snittbetyget för landets AT-orter i 2019 års AT-rankning har förbättrats något jämfört med förra året. Däremot uppger över hälften av AT-läkarna att det är vanligt eller ganska vanligt att de arbetar obetald övertid.

– Det är förstås helt oacceptabelt. Läkarna måste få betalt för det arbete de lägger ner. Man ska inte jobba gratis. Att vara läkare är ett arbete, inte en fritidsaktivitet, säger Sylfs ordförande Madeleine Liljegren, till Läkartidningen.

Många av AT-läkarna uppger att det är vanligt att övertiden registreras som flextid som sedan är svår att få ut. Flera uppger också att plustid på flexsaldot stryks när man byter block, exempelvis från medicin till kirurgi.

Annons
Annons

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Läkartidningen - http://lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2019/09/Varannan-AT-lakare-jobbar-over-gratis/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-09-9 20:48 (20 månader sen)

    Helt ärligt så kanske det är fler av oss som borde tänka på att arbeta mer obetald övertid. Jag är högutbildad och jobbar inom den sociala sektorn med samhällets mest utsatta människor och jag jobbar, precis som läkarna i texten, mycket obetald övertid som sedan är menat att tas ut i flex, som det sedan på grund av arbetsbelastningen inte går att ta ut. Jag vet att mitt extra arbete krävs för att samhället ska bli bättre och om alla ska kräva att få allt mer betalt av en redan sinande skattemedel, då har vi snart inget samhälle att arbeta för.