18 av 20 regioner har underskott inom hälso- och sjukvården

Nästan alla regioner har stora ekonomiska problem, främst inom hälso- och sjukvården. Dessutom befaras de ekonomiska svårigheterna bli ännu tuffare nästa år, rapporterar Sveriges Radio.


Publicerad den: 2019-11-11
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

sjuksköterska
Annons
Halland och Jönköping är de enda regioner vars sjukvårdsområde inte väntas gå med underskott i år.I Jämtland, Västerbotten och Östergötland är dock sjukvårdsekonomin mycket ansträngd.

Enligt SKL är den orsaken till underskottet att fler behöver vård.

– Det bygger ju på att vi har en åldrande befolkning och i takt med stigande ålder får man fler sjukdomar men vi kan också se att man har blivit bättre på att behandla och bota fler sjukdomar, det tar ganska mycket resurser, säger Annika Wallenskog på SKL, till radion.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Ökade skatter och besparingar väntar

Efterfrågan på sjukvård förväntas dessutom öka snabbare än skatteintäkterna nästa år. I Halland, Kalmar, Östergötland och Jämtland-Härjedalen planeras skattehöjningar. I de flesta regioner väntas besparingar.

Annons
Annons

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

  Källor

 • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7340432

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-11-11 12:02 (17 månader sen)

  Hej ! Har jobbat i sjukvård i 25 år, i Hemsjukvård en sommar.
  Jag fick diabetes ,troligen 2, för några år sedan. Tjock var jag också, usch ! Försökte då med LCHF-Kost, med lite undantag.
  Både jag själv, mina vänner och min Vårdcentral fick nästan en chock,jag blev nästan helt frisk !
  Så min stora önskan är, att hela vår f.ö. goda Sjukvård ändrar om kosten till HELT sockerfri, och med låg halt kolhydrater !
  Det finns ju en stor mängd goda recept som LCHF har ; det finns många vittnesbörd om människor som blivit mycket bättre och som gått ner till normalvikt !
  Det är dessutom godare mat, och billigare.
  Lycka till ni som vill det allra bästa ☺. ☺!