Forum Patienträttigheter


Forumtråd: Hjälp mig snälla.

Jag är en tjej med anorexia sedan några år tillbaka. Känner mig lite tvingad att gå ut och gå varje dag en stund för att man hör överallt att stillasittande är så farligt osv. När jag går känner jag mig ofta trött och ibland yr. Ibland får jag ett tryck över bröstet. Känns som ett tryck över bröstet ibland även om jag är stilla.Ibland känns det som att marken under mig inte är fast, att jag "går i luften", lite svårt att förklara närmare. Men jag är inte så underviktig, har ett bmi på cirka 15.5 för tillfället. Är det bra att träna/motionera vid undervikt? I så fall hur ofta bör jag träna, hur länge och vad? Känns som att tankarna pickar på mig hela tiden att jag inte borde sitta ner utan röra mig istället eftersom att det är så bra för kroppen och så nyttigt osv. Känns som att jag bara blir sladdrigare och dallrigare ju mer jag sitter. Har en vilopuls på cirka 50-55 men då jag vägde mindre (hade ett bmi på drygt 14 för ett år sedan och har sakta kämpat mig upp tills där jag är nu) har jag en puls på cirka 40-45. Tycker att jag inte mår så vidare mycket bättre trots att jag gått upp i vikt. Har inte så mycket ork heller. Vet vissa som har mycket lägre bmi än mig men ändå lever normala liv, alltså jobbar och är rätt aktiva, jag orkar inte mycket men känner mig för "stor" för att ha dessa symtom, borde må bättre än dem som har lägre bmi ju. Jag kanske bara är gnällig. :(
Får man celluliter av stillasittande? Oroar mig för det också. 
En annan fråga ganska ofta har jag svårt att ta djupa andetag och det känns som att jag inte får tillräckligt med luft, känner mig inte "mätt" när jag andas in. Vad kan detta bero på?För ett år sedan ungefär var jag hos en läkare pga att mina ben domnar samt gör ont. Värst är det i höger ben och det är framförallt på framsidan av låret, ner mot knät men också på sidan av benet. När jag tar på benet så känns det som att det har somnat. Ibland sticker det i benet, ibland känns det som att det rinner kallt inuti. Jag skulle bli remitterad till en neurolog men denne sa bara att jag hade en klämd nerv, utan att ens ha träffat mig. Jag är lite tveksam då detta kom ganska plötsligt för kanske 2 år sedan och då hade jag slutat växa så hur sjutton kan den bara komma i kläm... Tror ni att detta stämmer? Någon som haft något liknande? Vad kan man göra åt det?Är det något fel på mig eller är det bara jag som känner efter för mycket? Vill inte direkt söka för det för känner att jag inte blivit tagen på allvar och att de kanske bara kommer tro att jag är hypokondrisk, sökte en gång för att det bland annat blixtrade i huvudet och att jag var väldigt yr och illamående. Läkaren sa att "alla blir yra när de kollar åt sidorna" för det var framförallt då blixtarna kom men nu i efterhand vet jag att dessa symtom berodde på uttrappning av SSRI vilket läkaren där inte trodde... Alla mina blodprover har varit bra, ingen B12-brist eller annan brist. Har inte blivit testad för borrelia men har aldrig i hela mitt liv haft ett fästingbett och så har jag har domningar och ont i benen nu över 2 år, kanske 3. Någon som vet? Orkar inte må dåligt mer!

Vad är det för läkare du har?
Du bör gå till en psykiatriker (läkare med psykitrisk kunskap) och inte till nån allmänläkare.
Om din läkare säger att man blir yr av att kolla åt sidan så är det ingen bra läkare. "Blixtar" i huvudet är ju klassikt uttrappningssymtom av tex antidepressiva, det har du helt rätt i!


Det var en psykiatriker. :/
 
Det var för två år sedan jag fick höra dte men det gör att jag drar mig för att söka för jag känner att jag inte blir tagen på allvar så därför frågar jag här. Så jag hoppas att någon har svar på mina frågor i mitt första inlägg. 
 
 


Tjena "Bensmärtis".
Här kommer ett kort brev från en vanlig kille som har ett par saker att säga.
Nr 1:
Detta låter säkert cliche, men är helt sant: Tjejer (vilket det oftast är, tyvärr) som lider av anorexia har dessa problem därför att de vistas för mycket i sin egen hjärna. De måste slappna av och inte ta livet på så stort allvar, faktum är att hur mycket man än skulle göra bort sig här i livet så bryr sig inte någon runt omkring dig - det kommer ett kort skratt sen så återgår de till att ägna sig åt sina egna beskymmer och planer. Har själv alltid varit blyg hela mitt liv, trott att folk lägger mer märke till mig än andra och dömmer mig - knappast, så intressant är jag inte. Med andra ord: ge dig ut och hitta på något, leta inte efter problem såpass länge att du istället skapar dem.
Sen några ord att tänka på: Tjejer lägger så stort engagemang åt att sminka sig, banta bort sina kilon och operera in badbollar under skinnet i tron om att det är vad killar vill ha. Nej! Vi vill ha tjejer med en harmonisk form och framför allt ett sött leende. Så upp med hakan och kläm fram ett leende, så är du halvägs där! En harmonisk form har de flesta naturligt, en rumpa som matchar bröst, som passar huvudform osv osv. Därför ser det så fel ut om någon opererar in plantat, sprutar in jag vet inte vad i ansiktet eller bantar bort sig. Då försvinner de karaktäristiska dragen, det som i 100% av fallen gör att man som kille faller för just dig! Så, oroa dig inte så mycket för vad vågen säger - ge oss mer kilon att krama - en hälsosam look och som tidigare sagt ett genuint leende.
Nr 2:
Som nämnts ovan, kan tänka mig att många av de symptom du upplever sitter i huvudet. Har vänner som varit i din sits och som letat efter små, små egenskaper deras kropp har och blivit rädda då de hittat dessa. Ingen kropp är felfri, ibland får man ont i huvudet utan anledning, det knakar till i knät eller liknande. Detta innebär inte att något är fel, bara att du är mänsklig och har en dålig dag. Hjärnan har en otrolig kraft och kan styra kroppen nått enormt, ångest är ett sådant exempel - kan ge otroligt många symptom. Så - satsa på att träffa en psykolog och prata lite, du kommer bli förvånad hur mycket bättre man känner sig. Förhoppningsvis kommer ni fram till varför du är så inåtriktad och får bukt med det en gång för alla. För trots allt blir verkligheten som man väljer att se på den. Det är DU som styr din vardag.
 
Lycka till!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons