Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Större valmöjlighet med ny patientlag

Sedan den 1 januari 2015 har alla möjlighet att själva fritt välja vård. Då trädde den nya patientlagen i kraft med stora förändringar för såväl patienter som vårdgivare.

Publicerad den: 2014-12-22
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Sedan årsskiftet har alla patienter rätt att själva välja vilken vård de vill ha, var som helst i landet, så länge det rör sig om öppenvård, alltså att patienten inte ligger inlagd på sjukhus.

–  En stor förändring är att man inte får avvisa en patient från ett annat landsting för att det är fullt. Om du tycker det verkar vara bra öppenvård i Sörmland måste de bedöma ditt medicinska behov, sa Rita Jedlert, tillförordnad regiondirektör i Region Skåne, till Sydsvenskan.

Kan ge längre väntetider

När vem som helst kan söka sig till vilket landsting som helst kan det också innebära längre väntetider i de regioner och landsting som många söker sig till. Patienter ”utifrån” med större medicinska behov går då före de patienter med lägre vårdbehov som kanske valt att stanna kvar i sina hemlandsting. För att till fullo kunna utnyttja den nya möjligheten att själv välja vård krävs det också, paradoxalt nog, att man inte är för sjuk, menar Rita Jedlert. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– För patienter som inte är så sjuka och har möjlighet att planera innebär det en förändring, men de som är väldigt sjuka har nog svårt att förflytta sig. Kostnader för resor och uppehälle får patienten stå för själv.

Svårt att välja för patienten

När valet står helt fritt krävs det också att patienten är beredd att sätta sig in i frågan om var den bästa vården finns. Ritva Elg, styrelseledamot i Reumatikerförbundet, skriver i tidningen Reumatikerkontakten att det kan bli svårt att välja:

”Var hittar man väsentlig information om vilka kliniker som är ”bäst” och hur jämför man? … Ett stort ansvar läggs på patienten som behöver stå på sig, vara välinformerad och kunnig." Dessutom ställer hon frågan om vad som händer om en vårdinsats går snett:

Annons
Annons

”Vem tar ansvar om jag som patient väljer ett ”sämre” alternativ?”

Den nya patientlagen ska också göra det enklare för patienten att få en andra medicinsk bedömning, en så kallad second opinion. Vårdpersonalen ska dessutom bli bättre på att informera patienterna om de olika vårdmöjligheterna samt om exempelvis patientens hälsotillstånd eller risker för komplikationer.

Här kan du läsa information från Sveriges kommuner och landsting, SKL, om vad som gäller i och med den nya patientlagen.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2015-03-10 12:14 (8 år sen)

    Har gått med p-kateter sedan den insattes den 7 januari .Fick operationstid 16 mars och nu har den skjutits upp till 8 april .
    Frågan är hur länge är det lämpligt att gå med p-katerer..Har ont i ryggen och går på omläggning två gånger per vecka.Har svårt att sova eftersom katetrarna sitter i ryggen. Börjar bli deprimerad.vart vänder man sig? Kan inte utläsa vad som gäller i mitt fall.

  • Avatar 2014-12-30 15:08 (8 år sen)

    Hej!
    Man måste vara frisk för att vara sjuk, vill jag förstå det till, börsens tjocklek skall också vara ett avgörande, resan och uppehälle får patienten betala själv. Vad händer med dem, som inte har råd, hamnar de i backen, eller....?


Annons