Större valmöjlighet med ny patientlag
Få artrosbehandling direkt i en app
Träna bort ledvärk i höfter och knän med ett anpassat program. Med appen gör du 2 övningar om dagen och har kontinuerlig kontakt med en fysioterapeut.
Sedan årsskiftet har alla patienter rätt att själva välja vilken vård de vill ha, var som helst i landet, så länge det rör sig om öppenvård, alltså att patienten inte ligger inlagd på sjukhus.
– En stor förändring är att man inte får avvisa en patient från ett annat landsting för att det är fullt. Om du tycker det verkar vara bra öppenvård i Sörmland måste de bedöma ditt medicinska behov, sa Rita Jedlert, tillförordnad regiondirektör i Region Skåne, till Sydsvenskan.
Har du koll på typ 2-diabetes? Lär dig mer om symtom, behandling och orsak
Kan ge längre väntetider
När vem som helst kan söka sig till vilket landsting som helst kan det också innebära längre väntetider i de regioner och landsting som många söker sig till. Patienter ”utifrån” med större medicinska behov går då före de patienter med lägre vårdbehov som kanske valt att stanna kvar i sina hemlandsting. För att till fullo kunna utnyttja den nya möjligheten att själv välja vård krävs det också, paradoxalt nog, att man inte är för sjuk, menar Rita Jedlert.
– För patienter som inte är så sjuka och har möjlighet att planera innebär det en förändring, men de som är väldigt sjuka har nog svårt att förflytta sig. Kostnader för resor och uppehälle får patienten stå för själv.
Svårt att välja för patienten
När valet står helt fritt krävs det också att patienten är beredd att sätta sig in i frågan om var den bästa vården finns. Ritva Elg, styrelseledamot i Reumatikerförbundet, skriver i tidningen Reumatikerkontakten att det kan bli svårt att välja:
”Var hittar man väsentlig information om vilka kliniker som är ”bäst” och hur jämför man? … Ett stort ansvar läggs på patienten som behöver stå på sig, vara välinformerad och kunnig." Dessutom ställer hon frågan om vad som händer om en vårdinsats går snett:
”Vem tar ansvar om jag som patient väljer ett ”sämre” alternativ?”
Den nya patientlagen ska också göra det enklare för patienten att få en andra medicinsk bedömning, en så kallad second opinion. Vårdpersonalen ska dessutom bli bättre på att informera patienterna om de olika vårdmöjligheterna samt om exempelvis patientens hälsotillstånd eller risker för komplikationer.
Kommentera denna artikel
Har gått med p-kateter sedan den insattes den 7 januari .Fick operationstid 16 mars och nu har den skjutits upp till 8 april .
Frågan är hur länge är det lämpligt att gå med p-katerer..Har ont i ryggen och går på omläggning två gånger per vecka.Har svårt att sova eftersom katetrarna sitter i ryggen. Börjar bli deprimerad.vart vänder man sig? Kan inte utläsa vad som gäller i mitt fall.
Hej!
Man måste vara frisk för att vara sjuk, vill jag förstå det till, börsens tjocklek skall också vara ett avgörande, resan och uppehälle får patienten betala själv. Vad händer med dem, som inte har råd, hamnar de i backen, eller....?
Inga har kommenterat på denna sida ännu