Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Patientlagen

Sedan den 1 januari 2015 gäller en ny lag – patientlagen. Lagen ska stärka patientens ställning och främja patientens integritet, samtidigt som patientens möjlighet till självbestämmande och delaktighet i vården ska bli större. Här berättar vi om några av nyheterna i patientlagen.

Publicerad den: 2015-06-08
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Tydligare information till patienten

I lagen står att du som patient ska få information om din sjukdom och om vilka behandlingar och hjälpmedel som finns, så att du enklare kan vara med och bestämma kring din egen vård. Informationen ska anpassas efter dina förutsättningar. Om du exempelvis har ett annat modersmål än svenska ska du kunna få tolkhjälp. Behöver du få informationen skriftligt ska vården ordna detta.  

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) ska du få information om följande punkter:

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons
 • ditt hälsotillstånd
 • de metoder som finns för undersökning, vård och behandling
 • de hjälpmedel som finns för personer med funktionsnedsättning
 • vid vilken tidpunkt du kan förvänta dig att få vård
 • det förväntade vård- och behandlingsförloppet
 • väsentliga risker för komplikationer och biverkningar
 • eftervård
 • metoder för att förebygga sjukdom eller skada
 • möjligheten att välja behandlingsalternativ, fast läkarkontakt samt vårdgivare och utförare av offentligt finansierad hälso- och sjukvård
 • möjligheten att få en ny medicinsk bedömning och en fast vårdkontakt
 • vårdgarantin
 • möjligheten att hos Försäkringskassan få upplysningar om vård i ett annat EES-land eller i Schweiz

Rätt att välja öppenvård i andra landsting

Du har också rätt att själv välja öppenvård (all vård där du inte blir inlagd) var som helst i Sverige, oavsett om det är i ett annat landsting än det som du bor i. Det innebär till exempel att du kan välja en vårdcentral som ligger på andra sidan länsgränsen eller en öppen specialistvårdsmottagning femtio mil bort. Det spelar ingen roll om vårdgivaren är offentlig eller privat så länge vården finansieras av landstinget. Om du väljer att få vård i ett annat landsting är det den patient med störst vårdbehov som får hjälp först. Det är du själv som får stå för rese- och boendekostnader i samband med att du får vård i ett annat landsting.

Ny medicinsk bedömning av annan läkare

Som patient har du också rätt att få en ny medicinsk bedömning, en såkallad second opinion, om du har en livshotande eller särskilt allvarlig sjukdom eller skada. Då får du din sjukdom bedömd av en annan läkare än din vanliga. Det är landstinget som bekostar en ny medicinsk bedömning, och om den sker i ett annat landsting får du även resorna dit betalade.

Hjälp efter vårdmissar

Om något har gått fel i din behandling ska du bland annat få information om vad som gått snett, hur vården ska undvika att något liknande händer igen och hur du gör för att anmäla eventuella klagomål och få ersättning.

Annons
Annons

Här hittar du SKL:s sammanfattning av patientlagen.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-12-14 19:05 (4 år sen)

  Bra skrivit o lättfattat .
  Men hur gäller det inom psykiatrin. ?

 • Avatar Tidigare användare 2018-04-5 11:25 (5 år sen)

  Jag strålbehandlades 1993 för en elakartad hjärntumör på J.K I i Göteborg,där min sömnlöshet totalt upphörde efter tre veckor,så att jag vid 22-riden fick en sömntablett Imovane a 10 mg,vaknade redan varje natt kl.02.30,då jag ingen ny tablett fick.
  Denna klinik remitterade mig inte till SSsömnlabb,förrän jag kom åter till neurolog E.Ben-Neurachem år 1997,då hon trodde att jag led av sömnapneér,
  I mars 1998 kom jag dit & då mättes sömnen till 3t 48 min + 80 sömnapneér.
  Prof J.Hedner ordinerade då sömnhormon:melatonin + Stilnoct a 10 mg,vilket jag sov då bra på tills i dec.2005,då denna medicinering inte hjälpte längre,då jag blev förordad tre dygn utansömnmedel.
  Prof.Hedner har skrivit intyg om sömnlöshet,likaså neurolog L.Leissner &Sömnläkare G.Badre,men jag har ingen ersättning fått från L.Ö.F,då jag överklagat till patientskadenämnden,men juristen M.Björin tog 20 år på sig att utreda detta,när lagen säger tio år med skyndsamhet,men denne jurist ringde mig på sista dagen för att meddela mig att jag får 125.000 kr,då prof J.HETTA aldrig hört talas om detta.
  Alltså kunde jag inte heller överklaga då när 20 år gått den 2013-07-11.
  Nu har jag till slut fått veta,att jag fått ersättning med de 43 %,som redan fastslagits,men min kroniska insomni är fortfarande kvar.
  Kan någon tala om vad jag skall göra?

 • Avatar Tidigare användare 2016-10-29 21:26 (6 år sen)

  Patientlag hit och andra instanser dit som ska vara skyddet mellan patient som tyvärr är mer eller mindre ett oskyddat offer medtanke på att det är inte många som vågar ifrågasätta någon som borde åtminstone spenderat ett stort antal år bakom bänken för att hjälpa en. Att ifrågasätta innebär inte alltför sällan att man gör sig inte bara ovän med läkare som man ifrågasätter utan även dess lojala kollegor som i papper gör dig till ett problem etc. Att få rätt på div instanser ser jag som allt från ett skämt till allmän omöjlighet. För de som lyckas, gratulerar.

 • Avatar Tidigare användare 2016-10-29 21:38 (6 år sen)

  Patientlag hit och andra instanser dit som ska vara skyddet mellan patient som tyvärr är mer eller mindre ett oskyddat offer medtanke på att det är inte många som vågar ifrågasätta någon som borde åtminstone spenderat ett stort antal år bakom bänken för att hjälpa en. Att ifrågasätta innebär inte alltför sällan att man gör sig inte bara ovän med läkare som man ifrågasätter utan även dess lojala kollegor som i papper gör dig till ett problem etc. Att få rätt på div instanser ser jag som allt från ett skämt till allmän omöjlighet. För de som lyckas, gratulerar.

 • Avatar 2015-07-2 13:00 (8 år sen)

  läkaren borde få information om våra rättigheter som patient...

 • Avatar Tidigare användare 2015-06-25 15:48 (8 år sen)

  blir sjuk av att besöka vårdcentralen då jag är elöverkänslig,min fasa är att bli allvarligt sjuk.senast fick jag vänta i ett rum utan lyse och annan apparatur men kunde i alla fall mäta upp 1500 mikrowatt och jag tål bara en mikrowatt att jämföra med SSMs gränsvärde på 10 W
  VAD görs åt vår situation?

 • Avatar Tidigare användare 2015-06-24 23:48 (8 år sen)

  Fast vårdkontakt? När hände det sist?

 • Avatar Tidigare användare 2015-06-24 22:19 (8 år sen)

  Patientlagen ? Skitsnack, min läkare hade inte tid för prat och frågor

 • Avatar Tidigare användare 2015-06-23 23:21 (8 år sen)

  Jag är 20 år gammal jag 160låg är jag 85 kilo är jag jag böhver hjälp jag mår inte bra tänker bara på mina kilo känner mig jätte full
  Böhver hjälp från er

 • Avatar Tidigare användare 2015-06-16 11:29 (8 år sen)

  Hej. Jag besökte Akutmottagningen på Gävle sjukhus i går 15/6 kom in med ambulans symtomen jag hade yrsel illamående.kom in 15 30 ca,kom in på ett rum ska ta prover.dörren stängs jag får ligga å vänta.ca halv nio kommer en sköterska in å frågade mitt namn å säger hon att jag blivit bortglömd de har ringt maken men att han ej svarat
  Även mig har de ringt maken har ej fått något samtal därifrån jag hade min på ljudlöst. Hur kan det få bli så här?Jag är besviken. Läkaren kom ca 22.30 en lång eftermiddag


Annons