Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Patienträttigheter

Lars ville få mer information om KOL

För sju år sedan fick 48-åriga Lars Liljeqvist diagnosen KOL. Informationen som han fick i hemstaden Skövde tyckte han dock var knapphändig och bad därför om att få en second opinion.
Annons

Lars Liljeqvist bor i Skövde med sin fru, och det var här som han för drygt sju år sedan uppsökte läkare på vårdcentralen.
– Jag fick träffa en underläkare som genomförde en del undersökningar och spirometri, där lungornas kapacitet mäts. Han berättade kort efter detta att jag har något som kallas KOL, det vill säga Kronisk obstruktiv lungsjukdom. Eftersom jag visste väldigt lite om vad detta egentligen innebar ville jag gärna ha lite mer information om hur jag ska gå vidare för att bli bättre.

Men då Lars inte tyckte att någon på vårdcentralen kunde beskriva vad KOL är för något och hur man bör försöka ändra sin levnadsstil skickade han en egen remiss till lungmottagningen på sjukhuset i Skövde.
– Det minsta jag tycker att man kan kräva när man får en diagnos är att läkarna eller någon annan ur vårdpersonalen tar sig tid att gå igenom vad sjukdomen innebär, vilka konsekvenserna är, och att de berättar vad det finns för eventuella behandlingsmöjligheter. Om någon ur personalen bara skulle ägna ett par minuter åt att förklara min situation så skulle man ju slipp känna sig osäker. Så, när jag inte fick detta på vårdcentralen vände jag mig alltså till lungmottagningen här i Skövde och bad om att få veta lite mer om vad detta innebar för mig.

Väl där fick Lars Liljeqvist träffa en läkare som i korta drag berättade lite mer om diagnosen KOL, och hon tryckte då på vikten att han skulle sluta röka.
– Jag har varit rökare i drygt 25 år men ett år efter att jag fått diagnosen slutade jag helt, och har inte rört en cigarett sedan dess. Men då jag ytterligare ville få bekräftat att det verkligen handlade om KOL bad jag om en second opinion och jag vände mig till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg som jag hade hört mycket gott om.    

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Även där kunde specialistläkare på lungmottagningen konstatera att Lars har KOL.
– Nu hade jag fått bekräftat från flera håll att det rörde sig om KOL så det var bara att försöka gilla läget, men då jag tyckte att jag blev mycket bättre behandlad på Sahlgrenska ville jag också ha behandling här, vilket han också fick.

Lars Liljeqvist har en arbetsbakgrund i verkstadsindustrin men då det innebar mycket damm blev det svårt att fortsätta arbeta.
– Dammet i kombination med min KOL gjorde det stundtals väldigt svårt för mig att andas. Och eftersom överläkaren på Sahlgrenska skrev att jag har KOL blev jag för ett par år sedan sjukpensionär. Försäkringskassan ansåg att det skulle bli svårt för mig att fortsätta med det jag jobbade med. Och detta är jag faktiskt väldigt tacksam över, eftersom min livskvalitet har blivit betydligt bättre i och med att jag kan försöka ta hand om min hälsa i första hand, avslutar Lars Liljekvist.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons