Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Frågor och svar om apoteksmarknadens avreglering 2009


Uppdaterad den: 2009-11-05

Annons

Onsdagen den 4 november svarade Martin Svensson, legitimerad apotekare, och Susanne Söderberg, VD för Familjeapoteket.se på besökarnas frågor om apotekets avreglering. Läs Martin och Susannes svar från chatten nedan.

Gäst18425: Vad händer med oss som bor i glesbygden, vem ska se till att det finns apotek här?

Susanne Söderberg: De aktörer som som förvärvar de glesbygdsapotek som är till salu har krav på sig att behålla dem under ett antal år. Det är en myt att det kommer att bli färre apotek. Min tro är att ni kommer att få se fler, det finns många entreprenörer och apotekare som vill öppna apotek på sin hemort. Tycker du det är för lång till ett fysiskt apotek, går det ju alltid att beställa på internet. Vi levererar ända fram till dörren.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Lill74: Jag har två frågor till er som jag skulle vilja få svar på. Hur har ni tänkt er för att förbättra för kunder som har sina mediciner recptbelada eletroniskt hos apoteket kommer det systemet att försvinna? Hur har ni tänkt er som bor i Glesbyggderna som behöver att få komma till ett Apotek?

Martin Svensson: De recept som du idag har hos Apoteket AB kommer du när nya apotek dyker upp även komma åt hos dem. Beträffande apotek i glesbygd så får inte de nya aktörerna lägga ner apotek i glesbygd på flera år. Det är dessutom en myt att glesbygdsapotek inte är lönsamma. Dessutom kommer du även kunna handla dina läkemedel via internetapotek i framtiden. Då kan du få dina läkemedel levererade till dörren vilket kan vara bra om du idag har långt till ett apotek.

Annons
Annons

Miss-Sasha: Butikerna kommer att ha vissa läkemedel, men kommer det gälla alla butiker och finns dom på hyllorna i butikerna exakt den 1/11?

Susanne Söderberg: Det är upp till vart apotek att välja sortiment av receptfria läkemedel, det kan alltså komma att se olika ut i butikerna. För fullskaliga apotek gäller tillhandahållandeskyldighet, det vill säga att vi skall kunna leverera samtliga läkemedel som går att få på recept. Hos Familjeapoteket fanns receptfria läkemedel att köpa den 1 november och under den närmaste veckan tror jag att flera kedjor kommer att få in läkemedel i sortimentet.

AnnikaL: Det pratas och skrivs mycket om felanvändningen av mediciner och hur mycket samhället skulle spara om kunderna/patienterna använde sina läkemedel rätt. Även om det är receptfria läkemedel så är de ju inte ofarliga. Hur rimmar det med frisläppandet av läkemedel ut till handel med personal som inte har några kunskaper alls?

Martin Svensson: Visst finns det mycket att göra för att förbättra läkemedelsanvändningen. Läkemedelsverket har dock bedömt att just dessa läkemedel ska vara lättare att hantera. Det är ju hela tiden en avvägning mellan tillgänglighet och patientsäkerhet. Jag vill vända på frågan. Är det ansvarsfullt att vägra medborgare att kunna handla läkemedel till sitt sjuka barn en kväll när det lokala apoteket har stängt. Man får tänka på att läkemedel i första hand gör nytta! Jag tycker Läkemedelsverket har gjort en bra avvägning i sitt sortimentsurval.

Gäst18425: Tror ni att apoteken kommer att bli fler eller färre i och med avregleringen? Kan läkemedel reklameras var som helst eller endast där de köptes?

Susanne Söderberg: Jag tror vi kommer att få se många nya aktörer, både fysiskt butiker och på internet. Ett möjligt scenarie är en tillväxt med ca 200 apotek. Förhoppningsvis blir det en mix av större kedjor och fristående butiker med specialkompetens. Läkemedel kan reklameras på valfritt apotek. Receptbelagda dock endast på fullskaliga apotek och inte i hos de försäljningsställen som bara hanterar receptfria läkemedel.

Gäst24205: Kommer det att bli prisskillnader och så?

Martin Svensson: Det kommer inte bli någon prisskillnad på receptbelagda läkemedel. Dessa priser har myndigheterna slagit fast och kan inte justeras varken upp eller ner av apoteken. Däremot kommer vi sannolikt få se en prispress på receptfria läkemedel.

Eriksson: Kommer det finnas någon sökmotor för prisjämförelser?

Martin Svensson: Det finns redan. Jag känner bara till en sådan sida och det är Medpricer.se.

Gäst94265: När tror ni att det kan bli aktuellt med "riktiga" apotek som även säljer receptbelagda läkedemedel? Hur skulle ni säga att det påvekar mig som kund/patient?

Martin Svensson: Jag antar att du menar nya apotek och min gissning är att de första nya apoteken kommer öppna runt nyår eller strax efter. Detta beror dock på hur det går med utvecklingen av ett par nya IT-lösningar som apoteken behöver för att kunna hantera sina kunders recept. Eftersom det viktigaste är att patientsäkerheten inte försämras måste detta få ta sin tid.

LillaMalin: Det här med e-legitimation tycker jag känns läskigt, vet inte om man vågar lite på det, är det åt det hållet utvecklingen går eller hur ska jag veta om jag vågar köpa på det sätte.

Susanne Söderberg: De e-legitimationer som finns är säkra, de används ju idag bland annat av alla banker för vidimering. Jag tror även att det kommer att utvecklas nya tjänster inom området i och med att efterfrågan växer. Allt fler vill ju kunna handla på internet eller över mobilen

Morgain: Går det att hämta ut ett läkemedel på e-recept vid olika tillfällen på olika apotek (alltså inte dubbelt utan lite i taget) utan att det riskeras bli oordning i e-receptet?

Martin Svensson: Det kommer fungera på samma sätt som idag, d.v.s. att du kan byta apotek mellan dina receptuttag. Enda skillnaden är att du nu även kan byta mellan olika apotekskedjor. Det ger dig en möjlighet att prova på olika apotek för att hitta den aktör som ger den bästa servicen just för dig!

Gäst63213: Hoppas det inte blir som i Norge att det blir ibland stora prisskillnader på receptbelagda läkemedel, finns risken?

Martin Svensson: Det är ingen risk i dagsläget. Priserna på receptbelagda läkemedel har slagits fast av myndigheterna. Apoteken kan varken justera dem upp eller ner.

K: Sedan i somras har det varit möjligt för utomstående aktörer att öppna apotek i Sverige. Varför lyser de med sin frånvaro? Vad är det som är så svårt med att dra igång verksamheten?

Susanne Söderberg: Hej, Vi önskar att vi kunnat starta vår försäljning av läkemedel redan i somras. Det som sinkar oss och andra apoteksaktörer är främst de stödsystem vi behöver får att komma åt e-recept och högkostnadsbas. Dessa system krävs för att få starta med läkemedelsförsäljning men är tyvärr ännu inte klara.

Vi började i söndags att sälja receptfria läkemedel och räknar med att komma igång med försäljning av receptbelagda läkemedel under januari.

Finnen: Men vadå, hur kommer det funka, kommer vanliga butiksbiträden att kunna svara på frågor om mediciner eller vad?

Martin Svensson: Jag antar att du då menar receptfria mediciner av den typen som kommer säljas i dagligvaruhandeln och det kommer att vara möjligt för butikspersonal att besvara frågor. Däremot har alla butikskedjor, vad jag vet, beslutat från centralt håll att deras personal inte ska ge farmaceutiska råd om man inte har utbildning. Detta tycker jag är en klok hållning.

Pippirull: Jag undrar hur man får information om vilka läkemedel man ska beställa, jag har ingen riktigt bra koll på vad allt innehåller, hur funkar det hos familjeapoteket vore skönt att kunna beställa själv men det är svårt kanske när man inte kan fråga en doktor

Susanne Söderberg: De produkter du fått på recept visas när du loggat in med e-legitimation på ditt konto hos oss. Vi har skyldighet att kunna leverera samtliga läkemedel. Våra receptfria läkemedel kommer att visas på hemsidan som idag. Allt innehåll i läkemedlen står i bipacksedeln som finns vid produkten eller på Fass dit vi länkar. Har du frågor går det bra att ringa eller maila till våra apotekare, apotekspekniker eller experter.

AnnikaL: Hur kan Familjeapoteket.se få heta apotek när det inte är något apotek? Har inte läkemedelsverket invändningar mot det?

Susanne Söderberg: Vår målsättning har hela tiden varit att bli ett fullskaligt apotek, därav namnvalet. Från och med i söndags ,den 1 november erbjuder vi receptfria läkemedel. Så snart vi fått vår apotekslicens kommer sortimentet även att utökas med de receptbelagda. Vi blir då alltså ett fullskaligt apotek. Det är Bolagsverket som äger namnfrågan, det finns idag flera bolag förutom Familjeapoteket registrerade med namnet apotek/apoteket som inte säljer läkemedel tex Naturapoteket och Närapoteket Skandinavien AB. För att du som konsument skall vara säker på att handla på ett godkänt apotek har Läkemedelsverket tagit fram en gemensam symbol för alla godkända aktörer, den kommer vi att lägga upp så snart vi får vår licens.

Gäst71218: Hur påverkar egentligen det här apotekarna? kommer de få färre jobb eller öppnas marknaden upp ytterligare? finns det tillräckligt med bra folk? kommer man verkligen kunna lite på kommande apotek?

Martin Svensson: Eftersom både antalet apotek och öppettiderna kommer öka kan man anta att apotekare kommer bli en mer efterfrågad yrkeskår på arbetsmarknaden. Det i kombination med fler arbetsgivare gör att avregleringen gör apotekarna till vinnare. Sannolikt kommer vi få se en apotekarbrist framöver och detta kommer tvinga fram en ny yrkessroll för apotekare, med fler apotekare i nyckelpositioner. Det går helt klart att förändra dagens arbetssätt så att patientsäkerheten på nya apotek blir bättre än idag.

Gäst42079: Jag tänker mig att det är jättebra att kunna köpa läkemedel via nätet när barnen är sjuka och hemma och slippa gå till apoteket. Får man leveransen hem till dörren? Vore bra om man slapp gå till ett leveransställe.

Susanne Söderberg: Många läkemedel går att få hem i brevlådan. De som av säkerhetsskäl inte kan levereras så går att beställa med hemleverans. Håller med det är inte roligt att behöva gå till en butik med sjuka barn (jag har själv gjort det ett antal gånger)

Gäst31572: När får vi se receptfria produkter i hyllan? Och när kommer receptbelagda produkter att kunna handlas utanför Apoteket?

Martin Svensson: Receptfria produkter har funnits på t.ex. Familjeapoteket.se sedan i söndags. Flera fysiska butiker kommer börja sälja produkterna under veckan. Nya fullskaliga apotek skulle jag gissa att vi får se strax efter nyår.

Gäst54262: Hur kommer Familjeapoteketatt kunna säkerställa identiteten på de som köper receptbelagda läkemedel?

Susanne Söderberg: Identiteten säkerställs genom krav på e-legitimation

Gäst2433: Hur snabbt får man sina läkemedel när man beställer via Familjeapoteket?

Susanne Söderberg: Receptfria varor som beställs före 14.00 levereras nästkommande vardag. Receptbelagda läkemedel kan komma att ta ytterligare någon dag om de inte finns i lager. Eventuella avvikelser från leveranstiderna finns angivna vid var produkt.

Tommi: Innebär inte det här att risken för oseriösa läkemedel kommer att öka lavinartat och att läkemedel som kan vara farliga säljs hur som helst?

Martin Svensson: Vilka läkemedel som får säljas på apotek i Sverige avgörs av Läkemedelsverket och detta kommer inte förändras från när Apoteket AB hade monopol. De receptfria läkemedel som säljs i dagligvaruhandel är generellt lättare att hantera. De receptfria läkemedel som är lite krångligare har Läkemedelsverket valt att behålla på fullskaliga apotek där det finns en större tillgång till farmaceutisk personal.

Totte5: Hej! hur kommer det rent konkret att funka med internetapotek? finns det inte en risk att säkerheten blir lidande? och finns det inte en risk med att internetapotek gallrar ut vanliga apotek pga kanske lägre priser?

Susanne Söderberg:Familjeapoteket kommer att ha samma ansvar, produktutbud och krav på patientsäkerhet som ett fysiskt apotek. Handelsvaror och läkemedel beskrivs på hemsidan med koppling till Fass och bipacksedlar. Vid eventuella frågor finns våra experter och apotekare att nå via telefon eller mail. För att kunna hämta ut recept krävs e-legitimation. Säkerheten garanteras genom välutbildade apotekare, säkra system och myndighetskontroll. Internetapotek fyller andra behov än fysiska apotek, e-handel är ju tex inte en bra kanal för akutläkemedel. Jag tror att det kommer att finnas behov av båda varianterna. Priskonkurrens kommer troligen att ske både på internet och i fysiska apotek i och med att det blir fler aktörer på marknaden.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?


Annons