Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Patientlagen okänd för åtta av tio

Åtta av tio svenskar känner inte till den nya patientlagen och har inte heller fått någon information om sina rättigheter, visar en ny undersökning gjord av Netdoktor. När Netdoktor sonderade terrängen i Almedalen visade sig kunskaperna vara skrala även där.


Publicerad den: 2015-07-03
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

”Nej, en ny lag? Det har jag inte hört” var en vanlig kommentar när Netdoktor kollade kunskaperna om den nya patientlagen bland Almedalsbesökarna i Visby. Den nya lagen började gälla vid årsskiftet men trots att ett halvår har gått verkar inte informationen ha nått ut till patienter runt om i Sverige. Lagen ska ge patienten större inflytande när det gäller den egna vården: Patienter har till exempel rätt att välja öppenvård även i andra landsting än sitt eget. Den som inte är nöjd med sin behandling har också möjlighet att få en såkallad second opinion, en andra läkarbedömning, av en annan läkare i Sverige, liksom man har rätt till information om såväl hälsotillstånd, behandlingsalternativ, vårdgarantin som vart man vänder sig med eventuella klagomål – bland mycket annat.

Men i en enkät som publicerades på Netdoktor.se svarade 83 procent av drygt 5 000 deltagare att de inte kände till den nya patientlagen och att de inte heller fått någon information om lagen, detta trots att hela 91 procent hade besökt sjukvården under de senaste tolv månaderna. När systersajten NetdoktorPro gick ut med en motsvarande enkät till läkarkåren svarade 78 procent av drygt 130 personer att de hade mycket eller delvis bristfälliga kunskaper om den nya lagen.

Netdoktor gav sig även ut i Almedalen för att kolla kunskapsläget bland besökare och allmänhet.

Känner du till den nya patientlagen?

Conny:
Nej, jag känner inte till att det är en lag men nu när du berättar vad den innebär känner jag igen innehållet. Man får så himla mycket information om det ena och det andra att en del försvinner i mängden.

Martina: 
Nej. Jag tror att det skulle underlätta för folk att ta till sig den här typen av information om man till exempel hade tv-skärmar med lite kort info om lagen på till exempel vårdcentralen. Och läkarna behöver få mer utbildning i lagen så att de bättre kan förklara för patienterna vad den innebär.

Anders:
Nej. Fastän jag är jurist har jag inte läst just den lagen. Jag tror egentligen att det är ganska naturligt att inte så många känner till den, brottsbalken är ju oftast mer spännande för gemene man. Däremot tror jag att många vet om att man numera har rätt att välja öppenvård i andra län, eftersom det har varit mycket diskussioner kring detta, men man vet inte att det är just en lag.

 

 

Petter och Lena:
Lena:
Ja, det känner jag till. Jag har själv passat på att utnyttja delar av den nya lagen. Jag bor här i Visby men har valt att söka vård på annan ort. Men jag tror att olika patientorganisationer skulle kunna dra ett större lass och utbilda sina egna medlemmar kring den egna lagen. Kanske kan även tv-programmet Fråga doktorn ta upp ämnet i något avsnitt.
Petter: Nej, den har jag inte hört talas om alls.

 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-02-14 14:20 (5 år sen)

    Nej .För att står inte här häller ,vad egentligen står i nya lagen?

  • Avatar Tidigare användare 2018-01-28 14:04 (5 år sen)

    I dag fick jag till min förvåning vetskap från en vän som ofta besöker sjukvården pga flera besvär. Personen tror att den måste gå dit sjukvården hänvisar. Detta är ju skrämmande att i nutid med all annan reklam inte / vilja-slarv-undanhålla / info medborgarna om en så viktig rätt.

  • Avatar Tidigare användare 2015-08-9 09:03 (7 år sen)

    >> ... 他們對有錢的確有優待It is my understanding that the immgiration policy gives "points" to immigrants who will invest in Canada. Now the policy concerning refugees is different and I am not knowledgeable enough to explain.>> 中國裔華裔的加拿大護照,是否真的有保護用,尚未真正受過考驗. 可否列舉例子?There have been discussions and inquiries regarding the willingness / unwillingness of the current government to help out Canadians who are in trouble while travelling abroad. Examples: (a) In the Maher Arar case, there was an inquiry and a settlement of $1.5M. (b) During the war in Lebanon, Canadians were evacuated from the war zone at government expense. (c) The government had been unwilling to request the US to transfer a convicted killer back to Canada to serve his punishment. (d) The case of the "child soldier" being held in the US Guantanamo Bay jail is still being debated. (e) The government was able to transfer a Canadian woman who had been convicted by the Mexican court back to Canada to serve her sentence. According to the media: The on-going application of policy to "protect" Canadians abroad appears to be more on a case-by-case basis.


Annons