Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Växtvärk

Växtvärk är den vanligaste orsaken till bensmärtor hos barn.

Publicerad den: 2012-09-30

Annons

Vad är växtvärk?

I olika studier rapporteras en förekomst som sträcker sig från 3–49 % – något som avspeglar skillnader i definition av tillståndet. Vi vet inte vad det är som orsakar smärtorna men de är ofarliga och märks nog någon gång hos bortåt hälften av alla barn. Tillståndet är vanligast hos barn i åldern tre till tolv år.

Växtvärk kännetecknas av smärtor i musklerna i bägge benen. Värken lokaliseras oftast till framsidan av låren och baksidan av benen. Värken kommer vanligtvis sent på dagen, oftast på kvällen eller natten och håller på i 30–60 minuter. Barnets aktivitet är som regel helt opåverkad men smärtorna blir värre efter dagar då de har sprungit mycket. En del barn kan vakna på natten med värk.

Diagnos

Diagnosen ställs genom att utesluta andra möjliga förklaringar. Typiskt är att det inte finns några tecken på skada eller inflammation. Barnet haltar inte och rörligheten är normal. Värken lokaliseras inte till lederna.

Annons
Annons

Det finns sällan behov för ytterligare undersökningar, men om laboratorieprover och röntgenundersökningar görs är dessa normala.

Behandling

Tillståndet är ofarligt, det går över av sig själv och kräver ingen behandling. Om läkaren är tveksam om det är växtvärk som barnet lider av, kommer denne kanske att skicka barnet på en röntgenundersökning.

Man bör undvika att använda mediciner för att dämpa smärtorna, eftersom smärtanfallet vanligtvis går över av sig själv innan medicinerna hinner börja verka. Det man kan pröva och som hjälper vissa är att gnida eller massera det värkande området. Om det gör mycket ont kan man självklart ge barnet paracetamol.

Värken kommer i perioder när barnet växer snabbt och kommer att försvinna av sig själv när den största tillväxten har avtagit. Det kan handla om en tidsperiod på cirka ett år, i sällsynta fall längre.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons