Fakta | Öron

Inflammation i hörselgången (Extern otit)

Inflammation i örats yttre hörselgång beror oftast på angrepp av hudbakterier och/eller hudsvamp. Hörselgången skyddas normalt av vax men då huden är tunn och gången smal är det inte ovanligt att huden skadas på något sätt och blir inflammerad.

Uppdaterad den: 2013-04-25
Uppdaterare: Peter Åhnblad, Överläkare och ÖNH-specialist, Sickla ÖNH-center Nacka

Annons

Orsaker

Den vanligaste orsaken är att huden skadas av petning i örat med exempelvis bomullspinnar/tops som dessutom tar bort mycket av det skyddande skiktet av vax. Om miljön i hörselgången påverkats negativ av upprepade bad då saltvatten eller poolvatten stannar kvar i gången blir huden än mer lättirriterad. Olika vaxlösande medel och spolning av vaxproppar i öronen kan också irritera huden i hörselgången.

Även frekvent användande av öronproppar inne i hörselgången, hörselskydd och hörapparater ökar risken för inflammationer. Vid en öroninflammation (inflammation i mellanörat, mediaotit) kan ibland trumhinnan spricka och var rinna ut i hörselgången och ge upphov till inflammation. Vid andra hudåkommor som eksem, kontaktallergi eller psoriasis, och vid sjukdomar som ger ökad infektionskänslighet som diabetes är det också vanligare med inflammationer.

Symtom

Initialt fås lokal och ihållande klåda och irritation i örat, därefter smärta och svullnadskänsla. I besvärligare fall fås en mycket stark smärta runt hela örat, smärtande inskränkning vid tuggning, ibland flytning ur örat och nedsättning av hörseln. Om inflammationen sprider sig kan hela ytterörat svullna upp och bli rött.

Annons
Annons

Diagnos och undersökning

Vid misstanke om inflammation i hörselgången bör sjukvården kontaktas. Diagnosen ställs genom att med instrument titta in i hörselgången.

Behandling

Behandlingen är vanligen receptbelagda örondroppar innehållandes cortison och ibland med bakterie- och svampdödande medel. Om hörselgången svullnat igen behövs lokal behandling med bomullstamponad eller liknade indränkt i Alsolsprit oftast under några dagar. Ibland behöver hörselgången rengöras av läkare för att lokalbehandlingen ska fungera och då utförs detta med olika instrument som exempelvis mikrosug.

I sällsynta fall kan inflammationen få fäste i hudens talgkörtlar och ge upphov till en böld som måste öppnas upp med nål eller skalpell och tömmas. I andra sällsynta fall kan antibiotika eller tabletter mot svamp behövas för att häva en inflammation som blivit långdragen, kronisk eller drabbat ytterörat.

Annons
Annons

Prognos

Behandlingen är vanligen mycket effektiv och åkomman botas men återfall är vanliga.

Förebyggande råd

Viktigast är att inte peta i hörselgången och inte heller att klia, gnida eller gnugga ytterörat. Undvik att få in vatten i örat med hjälp av fettvadd eller yttre silikonproppar. Om öronen då och då kliar och/eller blir torra kan några droppar olivolja lindra.

Vid upprepade bad i saltvatten eller smutsigt vatten kan öronen försiktigt sköljas rena med sterilt och kroppsvarmt vatten. Om öronproppar, hörselskydd eller hörapparat används är det viktigt att hålla dessa rena.


Annons
Annons
Annons