Nyhet | Öron

Syn- och hörselskadade diskrimineras av försäkringsbolag


Jessika Nilsson, NetdoktorPro
Publicerad den: 2010-10-08
Författare: Jessika Nilsson, NetdoktorPro

Annons

Syn- och hörselskadade får inte teckna sjukförsäkring hos försäkringsbolagen på lika villkor som andra. Enligt ordföranden för Handikappförbunden, Ingrid Burman, kommer bolagen undan för lätt, rapporterar Sveriges Radio.

– Om man har rättigheter att verka och vara ett försäkringsbolag då ska man inte få välja bort vissa typer av människor med funktionsnedsättning. Man måste göra en diskrimineringslagstiftning som täcker in detta, säger Ingrid Burman till Sveriges Radio.

Annons
Annons

Försäkringsbolagen fattar sina beslut på sina egna riskkalkyler. Men nu vill Handikappförbundet ändra lagstiftningen för att förhindra bolagen att neka personer med funktionsnedsättningar sjuk- och olycksfallsförsäkringar.

– Vi gör en bedömning av den individuella risken i varje enskilt ärende. Generellt kan man säga att om man är döv eller blind så kan man inte helt få samma försäkringsskydd som man kan få om man är seende eller hörande, säger Björn Sporrong, ansvarig för sjuk- och olycksfallförsäkring på Trygg-Hansa, till Sveriges Radio.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu