Ny upptäckt i örat ger hopp för personer med hörselskador

Ny upptäckt i örat ger hopp för personer med hörselskador

Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat helt nya nervceller i örat. Fyndet öppnar upp för nya former av behandlingar av olika hörselskador, såsom tinnitus och åldersrelaterad hörselnedsättning.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-09-14
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

När ljud från omgivningen når innerörat omvandlas det till elektriska signaler, som i sin tur skickas vidare till hjärnan via nervcellerna i snäckan (cochlea). Tidigare har majoriteten av nervcellerna ansetts vara av två typer (typ 1 och 2), där typ 1-cellerna sänder de flesta hörselsignalerna. Men en ny studie vid Karolinska Institutet, publicerad i Nature Communications, visar att typ 1-cellerna i själva verket består av tre helt olika typer av nervceller.

– Nu vet vi att det finns tre olika vägar in till det centrala hörselsystemet, i stället för en enskild. Något som ger nya möjligheter till en bättre förståelse av de olika nervcellernas funktion för vår hörsel. Vi har också kartlagt vilka gener som är aktiva i de enskilda celltyperna, säger Francois Lallemend, forskargruppsledare vid institutionen för neurovetenskap på Karolinska Institutet, som lett studien.

Ny behandling av hörselskador

Kartläggningen har gjorts hos möss med hjälp av så kallat encells-RNA-sekvensering. Resultatet kan ligga till grund för nya behandlingar och läkemedel, menar forskarna.

– Vår studie kan öppna för utvecklingen av genetiska verktyg som kan användas för nya behandlingar av olika hörselskador, som till exempel tinnitus. Kartläggningen kan leda till olika sätt att påverka de enskilda nervcellernas funktion i kroppen, säger Francois Lallemend och fortsätter:

– Nästa steg är att visa vilken påverkan dessa enskilda nervceller har på det centrala hörselsystemet, något som kan leda till utveckling av bättre hörselhjälpmedel som cochleaimplantat.

LÄS MER: Här hittar du fler artiklar som rör öron

Annons
Annons

  Källor

 • Karolinska Institutet - https://ki.se/nyheter/upptackt-av-nya-nervceller-i-orat-kan-ge-nya-behandlingar-av-horselskador

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Ruben Sjögren 2018-09-14 12:52 (12 månader sen)

  Kanske man kan bli befriad från tinitus inom en snar framtid. Vart skall man i så fall vända sig, för en behandling ?

 • Avatar Per Landgren 2018-09-14 12:25 (12 månader sen)

  Intressant att ny forskning kan leda till bättre hörselapparater. Mitt problem är att stundtals
  blir ljudnivån för hög trots att nivån är inställd på den lägsta.Tydligen påverkar signalerna
  hjärnan.

 • Avatar Kurt Gassne 2018-09-15 16:13 (12 månader sen)

  Glad att ngt är på väg för att få hjälp. Susningar i vänster öra + nästan döv. Höger öra är bra. Nackdelen är att jag är 82

 • Avatar Tambo 2018-09-24 10:49 (12 månader sen)

  Har besvär med nattkissning

 • Avatar Kristina boman-svedin 2018-09-29 11:21 (12 månader sen)

  Har svår tt på båda öronen..går inte att " KBT:a bort" känns som jag inte orkar springa fortare längre för att få lugn o ro ..oerhört tacksam för denna upplysning om att kanske inom snar framtid kunna få hjälp med tt..har alltid få höra att ingen bot finns bara ev lindring, med hjälp av en själv..det är svårt????


Annons
Annons
Annons