Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny upptäckt i örat ger hopp för personer med hörselskador

Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat helt nya nervceller i örat. Fyndet öppnar upp för nya former av behandlingar av olika hörselskador, såsom tinnitus och åldersrelaterad hörselnedsättning.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-09-14

Ny upptäckt i örat ger hopp för personer med hörselskador
Annons

När ljud från omgivningen når innerörat omvandlas det till elektriska signaler, som i sin tur skickas vidare till hjärnan via nervcellerna i snäckan (cochlea). Tidigare har majoriteten av nervcellerna ansetts vara av två typer (typ 1 och 2), där typ 1-cellerna sänder de flesta hörselsignalerna. Men en ny studie vid Karolinska Institutet, publicerad i Nature Communications, visar att typ 1-cellerna i själva verket består av tre helt olika typer av nervceller.

– Nu vet vi att det finns tre olika vägar in till det centrala hörselsystemet, i stället för en enskild. Något som ger nya möjligheter till en bättre förståelse av de olika nervcellernas funktion för vår hörsel. Vi har också kartlagt vilka gener som är aktiva i de enskilda celltyperna, säger Francois Lallemend, forskargruppsledare vid institutionen för neurovetenskap på Karolinska Institutet, som lett studien.

Ny behandling av hörselskador

Kartläggningen har gjorts hos möss med hjälp av så kallat encells-RNA-sekvensering. Resultatet kan ligga till grund för nya behandlingar och läkemedel, menar forskarna.

Annons
Annons

– Vår studie kan öppna för utvecklingen av genetiska verktyg som kan användas för nya behandlingar av olika hörselskador, som till exempel tinnitus. Kartläggningen kan leda till olika sätt att påverka de enskilda nervcellernas funktion i kroppen, säger Francois Lallemend och fortsätter:

– Nästa steg är att visa vilken påverkan dessa enskilda nervceller har på det centrala hörselsystemet, något som kan leda till utveckling av bättre hörselhjälpmedel som cochleaimplantat.

Annons
Annons

    Källor

  • Karolinska Institutet - https://ki.se/nyheter/upptackt-av-nya-nervceller-i-orat-kan-ge-nya-behandlingar-av-horselskador

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-11-25 18:00 (5 år sen)

    Hoppas att det snart finns en väg att få bort Tinitusen innan
    jag blir helt knäckt.
    Det tjuter24 timmar om dygnet, har test kbt, hörapparat massage, zoonterapi
    ha ljud på när jag skall sova, inget hjälper .
    Det enda som har hjälpt är en insomnings tabl. men eftersom jag är 76 år vill de
    inte ge mig det. blir snart knas av detta . Snälla hjälp mig och ge mig ett råd.

  • Avatar Tidigare användare 2018-09-29 11:21 (6 år sen)

    Har svår tt på båda öronen..går inte att " KBT:a bort" känns som jag inte orkar springa fortare längre för att få lugn o ro ..oerhört tacksam för denna upplysning om att kanske inom snar framtid kunna få hjälp med tt..har alltid få höra att ingen bot finns bara ev lindring, med hjälp av en själv..det är svårt????

  • Avatar Tidigare användare 2018-09-24 10:49 (6 år sen)

    Har besvär med nattkissning

  • Avatar Tidigare användare 2018-09-15 16:13 (6 år sen)

    Glad att ngt är på väg för att få hjälp. Susningar i vänster öra + nästan döv. Höger öra är bra. Nackdelen är att jag är 82

  • Avatar Tidigare användare 2018-09-14 12:25 (6 år sen)

    Intressant att ny forskning kan leda till bättre hörselapparater. Mitt problem är att stundtals
    blir ljudnivån för hög trots att nivån är inställd på den lägsta.Tydligen påverkar signalerna
    hjärnan.

  • Avatar Tidigare användare 2018-09-14 12:52 (6 år sen)

    Kanske man kan bli befriad från tinitus inom en snar framtid. Vart skall man i så fall vända sig, för en behandling ?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.