Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Närmare var tionde person lider av ljudintolerans

Ljudintolerans är för många en okänd diagnos, samtidigt är den relativt vanlig. Sjukdomen innebär begränsningar i både vardagen och arbetslivet. Dessutom har de drabbade ofta andra sjukdomar. Det visar en ny avhandling vid Umeå universitet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-02-10

Ljudintolerans
Annons

Att leva med ljudintolerans, ibland känt som hyperakusi, innebär att låga ljud som de flesta andra inte störs av upplevs som besvärande. Det kan vara ljud såsom prasslet från en tidning, bruset på ett café eller surret från en luftkonditionering.

Johan Paulin, forskare i psykologi, har studerat ljudintolerans och hur det påverkar de drabbade. Något som har lett till ny kunskap om omfattningen av sjukdomen.

– Ljudintolerans är en relativt okänd, men ändå ganska vanligt förekommande sjukdom. Jag har funnit att 9 procent definierar sig själva som ljudintoleranta, med en motsvarande siffra av 5,5 procent i en yrkesverksam population, säger Johan Paulin, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Begränsade i vardagen

Avhandlingen utgår från resultat i studien Västerbotten Environmental Health Study, som inkluderar 3 406 deltagare, varav 313 stycken (9,2 procent) identifierade sig som ljudintoleranta.

Det visade sig att de som definierade sig som ljudintoleranta i högre grad upplevde oro, brist på socialt stöd och belöning. De drabbade kände sig begränsade i vardagen och isolerade sig genom att undvika miljöer där mycket ljud kunde förekomma.

Har ofta fler sjukdomar

Dessutom hade de ljudintoleranta i större utsträckning också andra sjukdomar. Förutom hörselrelaterade sjukdomar som tinnitus och hörselnedsättning, var psykiatriska (utbrändhet, ångest, depression, PTSD), funktionella somatiska syndrom (fibromyalgi, IBS) och muskel- eller ledvärk betydligt vanligare än i gruppen icke-ljudintoleranta.

Då ljudintolerans även förekommer på egen hand, utan samsjuklighet, gör att det finns fog för att betrakta diagnosen som en separat sjukdom som bör studeras närmare, menar Johan Paulin.

Annons
Annons

– Kunskapen och medvetenheten kring ljudintolerans hos psykologer, läkare, arbetsgivare och arbetsmiljöspecialister kan i vissa fall vara bristfällig. Det är viktigt att de personer som lider av ljudintolerans får en korrekt diagnos och att de blir informerade om de behandlingsmetoder som finns tillgängliga.

    Källor

  • Umeå universitet - https://www.umu.se/nyheter/ljudintolerans--relativt-okand-men-vanlig-sjukdom_8769971/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Margareta 2020-08-28 12:07 (4 år sen)

    Skönt att veta att jag inte är ensam om att vara "besvärlig"! Har MS för vilket jag tar amitriptylin, dels mot smärta, dels mot ljudkänslighet och "syrsor i öronen". Dock blir jag inte av med syrsorna vilket är ett elände. Tackar för benämningen LJUDINTOLERANT, hoppas min omgivning förstår mig bättre nu. Ett av mina större bekymmer är, att jag i min ålder, 70+, har många vänner och släktingar som får använda hörapparat.

  • Avatar Tidigare användare 2020-03-10 10:15 (4 år sen)

    Vilken aha-upplevelse det här var! Det är så mycket som stämmer in på mig. Har vårdcentralerna kunskap om de behandlingsmetoder ni nämner?

  • Avatar Tidigare användare 2020-02-15 01:36 (4 år sen)

    Tack och lov att det finns något som benämner detta störande elände. Det har bara blivit värre ju mer sjuk jag blivit i mina andra diagnoser. Smälla igen en skåpdörr, skramla med porslin vid dukning, tandläkarljud som får det att kännas att öronen håller på att gå sönder. Motorljud varav en av de värsta ljudupplevelsen för mig nu är att sitta i en bil och helt plötsligt bli omkörd av en motorcykel eller blåljus. Jag börjar skaka i hela kroppen, upp med händerna för öronen, får en fruktansvärd hjärtklappning, börjar krampa och gråta för att det gör så vidrigt ont i öronen. Det blir en sådan stark reaktion att jag får ångest och grips av panik. Och om någon tappar bestick..... Jag vet inte vad jag ska göra eller vilken hjälp man kan få?? :( :(

  • Avatar Tidigare användare 2020-02-14 12:45 (4 år sen)

    Jag har ofta undrat varför jag blir så skrämd av plötsliga ljud och reagerar kraftigt för buller. Dessutom undviker jag bullriga miljöer, varuhus och restauranger med eko. Bra att veta vad det kan bero på.Jag har även lindrig tinnitus.

  • Avatar Tidigare användare 2020-02-11 09:20 (4 år sen)

    Då tillhör jag de drabbade, fr.a. p.g.a. en besvärande tinni’tus. (skall uttalas så, supinum av tinne’re).

  • Avatar Tidigare användare 2020-02-10 17:12 (4 år sen)

    Vad härligt att någon har forskat på ljudintolerans. Detta stämmer helt in på mig då jag har både tinnitus och hörselnedsättning. Det är många gånger jobbigt att vistas tillsammans med andra. Ett ljud som jag tycker är jobbigt är när jag ska handla och ska dra ut kundvagnen. När man drar ramlar ett lock ner och smäller till. Jag drar sakta men det gör inte omgivningen. Likaså i matbutiken när andra står intill och vecklar upp en papperspåse gör det väldigt ont i mina öron.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.