Nyhet | Öron

Botemedel mot tinnitus går framåt

Annons
Nu tror forskare sig ha funnit en möjlig orsak till tinnitus, vilket också kan innebära att man är ett steg närmare att bota åkomman. Idag drabbas runt en tiondel av befolkningen i någon form av tinnitus.

– Vi har en tendens att säga ”har du tinnitus får du vänja dig vid det, för det kan vi inte göra något åt”. Det här är en liten pusselbit som gör att man kanske kan se ett ljus i tunneln, säger Claes Möller, professor i audiologi vid Örebro universitet, till Vetenskapsradion.

Än så länge vet man väldigt lite om vad tinnitus beror på, men efter studier som australiska forskare gjort på marsvin kan man nu vara en bit på väg. Forskarna kom fram till att det uppstår en spontan elektrisk aktivitet i vissa nerver hos personer med hörselnedsättning. Och det är de elektriska signalerna som hjärnan uppfattar som ihållande pipiga ljud. Sedan tidigare vet man att gener kan minska och öka sin aktivitet vid olika skador och i denna studie märkte forskarna att hörselnedsättningen kan leda till obalans i aktivitet hos vissa gener. Det kan fortfarande vara länge kvar till resultatet från studien kan användas för att bota tinnitus hos människor. Men enligt Claes Möller är detta ett viktigt steg på vägen.

– Möjligtvis kan man hitta någon form av läkemedel som kan reglera en del av den här genaktiviteten, precis som man börjar hitta det för andra typer av hjärnsjukdomar och öronsjukdomar. Så det är inte oviktigt det här.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu