6 saker du inte visste om öronvax
Intervju | Öron |

6 saker du inte visste om öronvax


Lovisa
Publicerad den: 2017-06-14
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

När det gäller öronvax är det inte alltid de gula klumparna förknippas med charm. Men utseendet är inte allt. Se på öronvax som en god vän som du inte vill vara utan.

1. Består av döda hudceller

Ditt öronvax (cerumen på latin) består av en rad olika spännande avfall från kroppen. Förutom smuts och sekret från dina körtlar består öronvaxet dessutom av döda hudceller från hörselgången.

2. Skvallrar om din svettproduktion

Tittar man närmare på öronvaxet är det faktiskt möjligt att se hur ägaren svettas. Amerikanska forskare har nämligen upptäckt två olika typer av öronvax i hörselgångarna på jordens befolkning – en våt och en torr variant. Enligt forskarna beror den torra varianten på en liten ändring i en gen som kallas ABCC11, som, förutom att det gör öronvax torrt, också reducerar svettlukt under armarna.

Annons
Annons

3. Det dödar bakterier

Det ser kanske harmlöst ut där i hörselgången. Men i själva verket fungerar öronvax som dörrvakt med uppgift att hålla vatten, damm, smuts och bakterier borta från ditt öra för att på så vis undvika infektioner. Det med hjälp av ett speciellt enzymen som kan bryta ned och döda bakteriers cellväggar.

4. Dina gener bestämmer

Öronvax varierar i utseende och konsistens, och det är generna som bestämmer på vilket sett. En studie visar att speciellt personer från Afrika och Europa har en tendens att ha vått öronvax, medan torrt öronvax är vanligare i Östasien.

5. Öronvaxet klarar sig själv

Kroppens celler är unika – likaså i hörselgången. De rör sig nämligen på så vis att öronvaxet ska hitta ut på egen hand.

Annons
Annons

6. Tops bidrar till mer

När huden i hörselgången irriteras bildas det nya hudceller snabbare och därmed också mer öronvax. Om du kliar dig i örat eller använder tops kan produktionen av öronvax öka – samtidigt som risken finns att du råkar trycka ihop vaxet i en klump som stänger för hörselgången och skapar infektioner.

Experter rekommenderar att du i regel bara ska torka bort öronvax utanför hörselgången och inte ska börja ta bort det inne i själva örat.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Cilla 2019-08-17 11:59 (4 månader sen)

    Hej
    Jag undrar varför jag nästan aldrig har haft något öronvax? Mina barn har massor och det har jag förstått att det är bra.