Mobilt syntest troligt om några år

Annons

I framtiden kan det vara möjligt att testa sin syn med hjälp av sin mobiltelefon. Det hoppas i alla fall forskare vid Massachusetts Institute of Technology, MIT, i USA. Forskarna har utrustat en mobiltelefon med vad som ser ut som ett litet plaströr, som fästs ovanför mobiltelefonens display och i det lilla plaströret sitter en så kallad linsmatris, det vill säga flera olika sorters linser bredvid varandra.

Patienten får kika genom röret och ner på displayen, samtidigt som han eller hon får styra röda och gröna linjer så att de överlappar varandra, genom att knappa på telefonen, rapporterar Vetenskapsradion. Denna procedur ska genomföras åtta gånger för vardera öga, med linjerna i olika vinklar. Det är en procedur som endast tar två minuter.

Annons
Annons

Zoran Popovic, är förste forskningsingenjör vid avdelningen för oftalmologi vid Göteborgs Universitet och han berättar för Vetenskapsradion att det finns en annan fördel med den nya tekniken som gör den extra intressant.
– Det fina med en här tekniken är ju att den är portabel, till och med extremt portabel. Man kan tänka sig att som ett fältinstrument är den väldigt användbar, särskilt i tredje världen, säger han.

Än så länge är inte tekniken tillräckligt noggrann för att den ska kunna ersätta dagens dyra och stora apparater.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons