Läkare varnar för riskerna med ögonoperation

Allt fler svenskar väljer att operera ögonen för att slippa glasögon. Sedan landstingen sett en ökad tillströmning av personer som fått problem efter ingreppen är nu ögonläkare oroliga för att informationen om riskerna är för dålig.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-01-20
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

– Min uppfattning är att riskerna inte förklaras tillräckligt tydligt. Det är en kommersiell verksamhet där patienten betalar till kliniken och de vill sälja så mycket som möjligt, säger Magnus Gjötterberg, tidigare överläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus i Stockholm.

Synfelen korrigeras med laserkirurgi och metoden har funnits sedan början av 90-talet-. Det finns inga exakta uppgifter om hur många svenskar som har gjort en ögonoperation, men det rör sig troligen om tiotusentals varje år.

Sveriges ögonläkarförening vill att patienten ska få bättre information om riskerna som en ögonoperation kan innebära. Enligt Vårdguiden drabbas omkring 10 procent av biverkningar. Vanligt är också att linsen man fått inte ger den synskärpa man hoppats på. Ofta gäller det multifokala linser som är som progressiva glasögon.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Koskela 2016-11-15 13:55 (3 år sen)

  Jag och min sambo gjorde samtidigt linsbyte för 3 1/2 år sedan , var lite strul för bägge men efter ett år laser behandlade dom henne och hon fick bra syn, mig var han otrevlig , dålig på förklara , Koskela sköt upp behandlingen , frågade varför inge svar, Innan vi opererade oss så kunde inget gå snett , ev. infektion om man inte gjorde som dom sa, och skulle det bli fel på synen så kunde dom byta lins igen eller köra laser, och fick besked att det ingick i priset, Sambon hjälpte han nästan ett år efter , jag har själv åkt till Luleå varje halvår på koll men han svara varför jag har dålig syn, och inge hjälp har jag fått av han , Jag tycker personligen att Koskela är en bedragare , de skall ta av han läkarlicensen, och sätta han i personlig konkurs , för han har säkert skott sig på oss.

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2016-11-15 13:22 (3 år sen)

  I andra länder rekommenderar man ett kosttillskott som vidgar trånga blodkärl i ögonen så det blir en snabb och säkrare läkning. Det är väldigt antiinflammatoriskt dessutom. Innehåller ögats samtliga näringsämnen som enda produkt för övrigt.
  Klarin Perfekt finns på nätet.

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2016-11-15 13:26 (3 år sen)

  Glömde: Allt fler optiker tar hem den överlägsna Klarin Perfekt. Den har godkända hälsopåståenden och GMP certifikat som för läkemedel.

 • Avatar Besviken 2016-11-16 14:59 (3 år sen)

  Jag har gjort linsbyte (bifokala linser) och är sååå besviken. Jag upplever det som om jag har bytt synfel från att tidigare varit närsynt och sett bra på nära håll ser jag nu ok på långt håll men väldigt dåligt på nära håll. Har fått stora problem med mörkerkörning då det bildas starka "ljusgardiner" runt alla ljuskällor.
  Jag har problem att gå in på affärer som har viss belysning då det bildas så mycket reflexer i ögonen att det är svårt att se.
  Det brytningsfel (dubbelseende) jag hade och som skulle försvinna vid operationen är fortfarande kvar trots kompletterande laserbehandlingar.
  Jag ångrar mig bittert men tyvärr så hjälper det inte att vara efterklok. Kan bara hoppas att kommande patienter får bättre och tydligare information om komplikationer som kan uppstå efter en operation. Har dessutom fått problem med glaskroppsavlossning som troligtvis har påskyndats av operationen.

 • Avatar per-håkan 2019-02-17 20:59 (11 månader sen)

  Jag har fått en trifokal lins RLE för nästan ett år sen. Haft massa problem med dubbelseende och ser inte konturer på text. Den är utsmetad och 3 dubbel. Man ser allt konturlöst och ögonen kämpar hela tiden för att hitta ett fokus. Detta i sin tur har nu framkallat en migrän sen ett halvt år som man får varje dag och en enorm ögontrötthet där man nattetid har värk bakom ögonen. Nu funderar jag på att to m plocka ut linserna om det är möjligt? Målet är inte kritisera men prövar söka svar men har än så länge inte fått så mycket kött på benen. Kliniken säger alla problem typ hade man fått ändå som efterstarr Glaskropplossning osv På nätet kan jag läsa om det men väldigt diffust och det står inget om lösningar. Det sades dubbelseendet berodde på en efterstarr ( inkapsling av linsen) när jag bytt linserna men det skulle vara vanligt och det sade det var grunden till bl a dubbelseende. Har tagit bort efterstarr med laser men dubbelseendet är kvar exakt lika som innan och har snarare försämrats till en form som är i det närmaste outhärdlig. Detta verkar vara ett utav mina sämsta beslut jag tagit men hoppas ändå fortfarande att det finns något att göra? Upplever kliniken skyller bort sej och hittar på allt möjligt som te x att jag kanske lider av blodbrist osv. Nu ska jag göra laser för att justera styrkan om blev lite plus på ett öga och minus på det andra men dubbelseende och alla andra problem kommer väl kvarstå fast dom säger Det kanske blir bättre. Dom här felen har jag ju köpt glasögon för med dom värsta problemen som dubbelseendet är ju där samt fläckar i synfältet Ingen skärpa osv . Kan man sätta in en lins som bara justerar närsyntheten och bli av med Dubbelseende och dom andra problem detta orsakat?


Annons
Annons
Annons