Läkare varnar för riskerna med ögonoperation

Allt fler svenskar väljer att operera ögonen för att slippa glasögon. Sedan landstingen sett en ökad tillströmning av personer som fått problem efter ingreppen är nu ögonläkare oroliga för att informationen om riskerna är för dålig.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-01-20
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

– Min uppfattning är att riskerna inte förklaras tillräckligt tydligt. Det är en kommersiell verksamhet där patienten betalar till kliniken och de vill sälja så mycket som möjligt, säger Magnus Gjötterberg, tidigare överläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus i Stockholm.

Synfelen korrigeras med laserkirurgi och metoden har funnits sedan början av 90-talet-. Det finns inga exakta uppgifter om hur många svenskar som har gjort en ögonoperation, men det rör sig troligen om tiotusentals varje år.

Sveriges ögonläkarförening vill att patienten ska få bättre information om riskerna som en ögonoperation kan innebära. Enligt Vårdguiden drabbas omkring 10 procent av biverkningar. Vanligt är också att linsen man fått inte ger den synskärpa man hoppats på. Ofta gäller det multifokala linser som är som progressiva glasögon.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2014-01-26 19:01 (7 år sen)

  Hej jag har gjort en sk RLE operation linsbyte, med en en lins som skulle korrigera alla synfel. Jag ångrar bittert att jag slängde 55000 kr i sjön. Min syn har blivit sämre än vad jag hade före op. Dubbelseende, tål ej starka lysen, flimrande fläckar som far runt i ögat, sämre mörker seende m.m
  Jag har gjort en yag laser nu efteråt för att ta bort hinnor som bildats bakom ögonen. Blivit lite bättre men har så känsliga ögon nu. Jag avråder alla från att operera sina ögon hos dessa privata ögonkliniker. De är bara ute efter att tjäna pengar, fick ingen som helst info om riskerna på Koskelas ögonklinik i Luleå. Otrevligt bemötande när jag nu efteråt sökt hjälp för mina problem!

 • Avatar Tidigare användare 2014-01-20 17:20 (7 år sen)

  Har gjort operationen och det är det bästa jag gjort! Var på Laser för alla och fick tydlig information om riskerna. Risker finns vid i princip alla ingrepp. Jag kan varmt rekommendera detta för er som lider av ert synfel. Jag ångrar inget.

 • Avatar Tidigare användare 2014-01-20 16:55 (7 år sen)

  Hej, jag skulle vilja skriva vilka nackdelar som jag fick efter att jag bytte linserna.
  Förutom koronan som stör mycket vid möte med andra bilar så är det jobbigt att jag måste ha hög ljusintensitet när jag ska läsa tidskrifter måste hela tiden söka det, jag var långsynt tidigare men nu har jag tappat i längd, när jag går till en affär för att handla så blir jag väldigt störd av lysrören som för mig flimrar och får svårt att läsa varan och priset vilket det inte gjorde innan operationen m.m.
  Nu har jag fått en liten fläck på höger öga mitt i fokus och har tappat 50% men dom säger att det ska sjukhuset undersöka, så dom har skickat en remiss till sjukhuset (smidigt av Memira) jag gjorde operationen för 3 år sedan och ångrar det idag, men gjort är gjort.
  Med vänlig hälsning,
  Lui Lom

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2014-01-20 14:17 (7 år sen)

  Visst finns det risker men också möjligheter att motverka inflammationer som är det vanligaste.
  Den mest antiinflammatoriska produkten, ett GMP certifierat kosttillskott Klarin perfekt, innehåller utöver de antinflammatoriska Antocyanerna också, extrakt från unik tallbark som förstärker effekten och vidgar de trånga blodbanorna för bättre närings - blodgenomströmning. Man mer eller mindre eliminerar riskerna med extra näring. Klarin perfekt innehåller alla näringsämnen synorganet behöver. Det ges i flera länder mot gula fläcken, starr och andra synstörningar samt förebyggande före operationer, under och efter.¨
  Man får en snabbar läkning med betydligt mindre risker.
  Det finns mycket att läsa om, den, det är bara att googla. Det är marknadens mest avancerade kan tilläggas.

 • Avatar Tidigare användare 2014-01-20 12:11 (7 år sen)

  Vilka är riskerna då?


Annons
Annons
Annons