Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: vit ring på morgonen

När jag vaknar på morgonen och det är mörkt i rummet ser jag alltid en vit ring när jag öppnar ögonen. Denna försvinner när jag blinkat några gånger. Ofta när det är mörkt på kvällen upplever jag också en vit fläck som dyker upp och straxt försvinner. Det kan ske några gånger, ibland på det ena ibland på det andra ögat.

Ögonen är undersökta av läkare i samband med en ultraljudsbehandling pga sköldkörteln, men inga fel upptäcktes. Kan det bero på torra ögon?

Birgitta 71 år.

 

Svar:

Hej! 

Det du upplever beror inte på torra ögon. Jag vet inte riktigt hur man kan förklara fenomenet, men skulle gissa att det blir någon form av kortslutning av synsignalerna som gör att hjärnan feltolkar signalerna. Lite som när man blir bländad och ser olika fläckar.Tvärtom mot vad man kan tro är det hjärnan vi ser med, det är den som tolkar signalerna från ögonen. Vad jag vet är det inget farligt det du upplever.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, leg optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.