Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Visual Snow/flugseende

Hej! Sedan två år tillbaka fick jag helt plötslig ''flugseende''. Min syn är ''snöig'', ser alltså inte alls klart på världen. Från att ha gått från att ha perfekt syn till det här fick mig att bli jätte ledsen. Har varit i depression jätte länge mycket pågrund av synen, jag klarar inte av skolan pågrund av koncentrations svårigheter pågrund av detta. Det känns som jag ser världen bakom ett skynke att jag inte är närvarande i världen. Jag mår jätte dåligt av det här. Gick till synläkare och han sade min syn var perfekt, men det är den inte! Får panik, har sökt jätte mycket om det här på internet och det verkar som det inte finns någon botmedel mot detta. Har funderat att åka till stockholm till st: eriks sjukhus. Vet verkligen inte vad jag ska göra :((( Mår skit!! Vill bara se normalt igen, gör allt för att kunna göra det igen.

Svar:

Hej!

Om man får glaskroppsavlossning får man flugseende. Oftast ser man som små flugor eller garnnystan som flytar runt i synen. Tittar man mot ljus snö eller en ljus och vit vägg brukar man kunna se de. Vissa är genomskinliga andra kan vara lite gråa. De flesta får bara några stycken och med tiden brukar de kunna tas upp av kroppen. Däremot kan nya tillkomma också. Har man bara några stycken är det inget man gör något åt, man får försöka att inte tänka på det. Är det extremt mycket som myrornas krig på TV kan man ta bort det, men det är ganska komplicerat och inte riskfritt så det är bara i de värsta fallen man gör något åt det.

Du kan alltid be en annan ögonläkare att kolla på dina ögon också antingen på ditt sjukhus eller söka till S:t Eriks ögonsjukhus. Så be en annan ögonläkare att kolla på dina ögon och berätta om dina problem. Var inte rädd för att ställa frågor heller.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.