Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Värk bakom vänster öga

Hej! Jag har fått nya progressiva glasögon med styrkorna vänster: -4,50 ADD +2,25 och höger: -4,75 ADD +2,25.

Mina senaste progressiva glasögon hade styrkorna vänster: -4,75 Add +2,00 och höger: -4,75 ADD +2,00. Upplevde dem som perfekta i synskärpa både på avstånd, rumsavstånd och läsdel. (Har haft två andra par progressiva glasögon under ca nio års tid. Även dessa har fungerat perfekt.)

Mina nya glasögon är nog OK vad gäller avstånd men jag ser suddigt när jag rör mig i ett rum (blir bättre om jag för ner glasögonen på nästippen för att kunna se genom glasens övre del). Jag kan läsa, se på dator och liknande om jag har texten exakt 40 cm från ögonen. Rör jag mig det minsta lilla ur det avståndet, blir det suddigt. Att ligga i sängen och läsa är helt omöjligt.

Det värsta av allt är jag har fått en ihållande huvudvärk bakom vänster öga. Försvinner inte ens över natten.

Har gjort om syntestet en gång hos optikern samt hos en annan optiker. Alla gånger har man kommit fram till samma resultat. Jag har även fått dessa nya glasögon omslipade för att korridoren skulle bli bredare.                                                                                                                                                                                         Kan läsdelen vara för stark? Avståndstyrkan för svag på vänster öga? Något annat? Tacksam för svar. 

 

 

Svar:

Hej! 

EEftersom styrkorna nästan är identiska borde det snarare ha med glasets design/kvalitet att göra eller att glasen är inslipade fel men jag antar att optikern har prickat upp glasen och mätt av så de stämmer. Det finns ju några stora tillverkare av progressiva glas som är världsledande och deras glas brukar ge minimalt med gung och kännas bra från början. Enklare och billigare glas brukar vara svårare att vänja sig med. Det bästa är att du går tillbaka till din optiker så får de försöka lösa problemet. I bland kan det krävas en del klurande innan man hittar felet så ge inte upp. 

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog leg optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons